Libertarianisme er en alternativ betegnelse på økonomisk eller klassisk liberalisme. I det politiske ordskiftet har begrepet særlig vært anvendt i engelskspråklige land og i første rekke USA.

I USA finnes et libertariansk parti og libertarianske grupperinger innen Det republikanske partiet. Tilhengere av libertarianismen ønsker svært stor grad av individuell frihet fra offentlige inngrep, og går i de fleste tilfeller inn for en radikal nedbygging av statlige institusjoner.

Minimalstaten

I politisk filosofi er libertarianismen særlig forbundet med posisjonen som Robert Nozick utviklet i boken Anarchy, State, and Utopia fra 1974.

I denne boka tar Nozick til orde for å erstatte den moderne velferdsstaten med en såkalt minimalstat, bedre kjent på norsk som nattvekterstaten.

Etter Nozick har det vært gjort ulike forsøk på å forene Nozicks argumenter for minimalstaten med andre politiske teorier som peker i retning av en mer omfattende stat.

Det har resultert i utviklingen av et knippe såkalte venstrelibertarianske (left-libertarian) politiske teorier. De sistnevnte posisjonene har imidlertid hittil ikke hatt særlig mye innflytelse på det politiske ordskiftet.

Filosofisk begrep

Libertarianisme er også brukt som en samlebetegnelse på posisjoner innen filosofi og metafysikk som legger til grunn at mennesker har fri vilje.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Petter Ulleland

I denne artikkelen står det at: "Libertarianisme er en alternativ betegnelse på økonomisk eller klassisk liberalisme." Altså er begge typer inkludert i beskrivelsen. I artikkelen om liberalisme er det derimot foretatt en inndeling, hvor det spesifikt står at: "Den klassiske liberalismen tar til orde for en minimalstat eller nattvekterstat. I dag kalles den også libertarianisme." I den artikkelen hevdes det altså at libertarianismen er klassisk liberalisme, mens det i denne artikkelen hevdes at det er både økonomisk og klassisk. Jeg tenker at det kan gjøres en tydeligere distinksjon rundt dette.

skrev Dag Einar Thorsen

Hei,

En revisjon av begge artikler er under planlegging, men generelt er nok "økonomisk" eller "klassisk" liberalisme for overlappende kategorier å regne.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg