libertarianisme

Libertarianisme er en alternativ betegnelse på økonomisk eller klassisk liberalisme. I det politiske ordskiftet har begrepet særlig vært anvendt i engelskspråklige land og i første rekke USA.

I USA finnes et libertariansk parti og libertarianske grupperinger innen Det republikanske partiet. Tilhengere av libertarianismen ønsker svært stor grad av individuell frihet fra offentlige inngrep, og går i de fleste tilfeller inn for en radikal nedbygging av statlige institusjoner.

I politisk filosofi er libertarianismen særlig forbundet med posisjonen som Robert Nozick utviklet i boken Anarchy, State, and Utopia fra 1974.

I denne boka tar Nozick til orde for å erstatte den moderne velferdsstaten med en såkalt minimalstat, bedre kjent på norsk som nattvekterstaten.

Etter Nozick har det vært gjort ulike forsøk på å forene Nozicks argumenter for minimalstaten med andre politiske teorier som peker i retning av en mer omfattende stat.

Det har resultert i utviklingen av et knippe såkalte venstrelibertarianske (left-libertarian) politiske teorier. De sistnevnte posisjonene har imidlertid hittil ikke hatt særlig mye innflytelse på det politiske ordskiftet.

Libertarianisme er også brukt som en samlebetegnelse på posisjoner innen filosofi og metafysikk som legger til grunn at mennesker har fri vilje.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg