Libertarianisme er en alternativ betegnelse på økonomisk eller klassisk liberalisme.

I det politiske ordskiftet har begrepet særlig vært anvendt i engelskspråklige land og i første rekke USA.

I USA finnes et libertariansk parti og libertarianske grupperinger innen Det republikanske partiet. Tilhengere av libertarianismen ønsker svært stor grad av individuell frihet fra offentlige inngrep, og går i de fleste tilfeller inn for en radikal nedbygging av statlige institusjoner.

I politisk filosofi er libertarianismen særlig forbundet med posisjonen som Robert Nozick utviklet i boken Anarchy, State, and Utopia fra 1974.

I denne boka tar Nozick til orde for å erstatte den moderne velferdsstaten med en såkalt minimalstat, bedre kjent på norsk som nattvekterstaten.

Etter Nozick har det vært gjort ulike forsøk på å forene Nozicks argumenter for minimalstaten med andre politiske teorier som peker i retning av en mer omfattende stat.

Det har resultert i utviklingen av et knippe såkalte venstrelibertarianske (left-libertarian) politiske teorier. De sistnevnte posisjonene har imidlertid hittil hatt begrenset innflytelse på det politiske ordskiftet i noe land.

Libertarianisme er også brukt som en samlebetegnelse på posisjoner innen filosofi og metafysikk som legger til grunn at mennesker har fri vilje.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.