Det nord-irske flagget har Ulsters røde hånd i en sekstakket stjerne, som symboliserer de seks grevskapene i Nord-Irland. I bakgrunnen det engelske St.Georgs-banneret. I uoffisielle sammenhenger brukes flagget ofte med det britiske flagget innfelt i øvre venstre hjørne.

. Begrenset gjenbruk

Nord-Irland, den del av øya Irland som hører til Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland; 13 576 km2 med 1 710 300 innb. (2004). Hovedstad: Belfast.

Fjellgrunnen er en fortsettelse av den kaledonske foldesonen i Skottland og Skandinavia og består hovedsakelig av omdannede skifere og eruptiver. I sørøst når Mourne Mountains 850 moh. Antrimsenkningen vest for Mountains of Antrim i nordøst er dekket av basaltlag fra tertiær, som med sin pilarstruktur danner eiendommelige terrengformer, f.eks. Giant's Causeway. Lengst sør i denne senkningen ligger Nord-Irlands største innsjø, Lough Neagh, 396 km2.

Nord-Irlands økonomi er sterkt knyttet til Storbritannia, som står for størstedelen av importen og eksporten. Tradisjonelt har jordbruk og industri (skipsbygging, tekstilindustri) hatt stor betydning, men strukturforandringer, indre uro og den perifere beliggenheten har medført mange nedleggelser. Ulike støtteordninger er etablert for å få større industriell bredde.

Viktigst er produksjon av maskiner, tekstiler (lin), næringsmidler, elektronikk, papir, møbler m.m. Innen jordbruket har sammenslåing av gårdsbruk gitt bedre levekår for de gjenværende brukene. Viktigste jordbruksprodukter er kjøtt, melk og egg, som for en stor del går til det engelske og skotske marked, samt lin og maltbygg. Produksjon av øl og whisky. Tjenesteytende næringer har hatt stor vekst og står for ca. 3/4 av sysselsettingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

17. februar 2010 skrev Olaf Strømme

Ved å vise "ulster banner" (flagget ovenfor) gis det inntrykk av at dette er det offisielle flagget i nord-irland, men man har ikke klart å forenes om et offisielt flag selv om "ulster banner" brukes i f.eks. sportssammenhenger.

16. desember 2010 svarte Jonas Jørstad

Dette er såvidt meg bekjent fremdeles det offisielle flagget for Nord-Irland, selv om det er andre flagg som er mer brukt. De flaggene jeg har sett mest brukt, har blant unionister vært dette flagget med det britiske Union Flag i øvre venstre fjerdedel, og den ordinære irske trikoloren (grønn-hvit-oransje) blant nasjonalister. Det finnes også en rekke andre flagg som er i nokså uoffisiell bruk.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.