Foto: Wikimedia Commons, Public domain (CC0 1.0)

. fri

Milton Friedman er en amerikansk samfunnsøkonom. Han var professor ved Universitetet i Chicago fra 1948 til 1983. Hans engasjerte forsvar for markedsøkonomien var en inspirasjonskilde for Margaret Thatcher, Ronald Reagan og andre politikere som ønsket å fjerne innenlandske statlige reguleringer.

Friedman la for dagen et sterkt liberalistisk grunnsyn med særlig understrekning av markedenes evne til smidig tilpasning. I 1976 ble han tildelt Nobels minnepris i økonomi.

I sine arbeider innen pengeteori og pengepolitikk fremstod han som den fremste talsmann for den monetaristiske skole og han fremholdt sterkt betydningen av pengepolitikk.

I likhet med tilhengerne av kvantitetsteorien understreket han den rolle pengemengden spiller for prisnivå og produksjonsvolum. En økning i pengemengden slår ut i større produksjon og stigende priser, men først etter en tid. Dette gjør det vanskelig å finstyre den økonomiske utviklingen. Myndighetene bør derfor innskrenke sin virksomhet til å søke å holde den årlige økning i pengemengden i takt med den årlige, mulige stigning i produksjonen. Derved forhindres inflasjon og deflasjon.

Friedmans ideer fikk fra 1960-årene og fremover betydelig innflytelse på pengepolitikken i mange land, blant annet ved at det ble satt egne mål for veksten i pengemengden. Hans kritikk av systemet med faste valutakurser var en medvirkende årsak til at Bretton Woods-ordningene ble erstattet av flytende valutakurser.

Han ga vesentlige bidrag til forbruksteorien, der han påviste at forbruket særlig påvirkes av den permanente inntekt folk regner med å ha, mens tilfeldige inntekter i større utstrekning absorberes av forandringer i sparing.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.