Milton Friedman

Faktaboks

Milton Friedman
Uttale
frˈi:dmən
Født
31. juli 1912, Brooklyn, New York, USA
Død
16. november 2006, San Francisco, California, USA
Foto: Wikimedia Commons, Public domain (CC0 1.0)
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Milton Friedman er en amerikansk samfunnsøkonom. Han var professor ved Universitetet i Chicago fra 1948 til 1983. Hans engasjerte forsvar for markedsøkonomien var en inspirasjonskilde for Margaret Thatcher, Ronald Reagan og andre politikere som ønsket å fjerne innenlandske statlige reguleringer.

Friedman la for dagen et sterkt liberalistisk grunnsyn med særlig understrekning av markedenes evne til smidig tilpasning. I 1976 ble han tildelt Nobels minnepris i økonomi.

Økonomisk teori

I sine arbeider innen pengeteori og pengepolitikk fremstod han som den fremste talsmann for den monetaristiske skole og han fremholdt sterkt betydningen av pengepolitikk.

I likhet med tilhengerne av kvantitetsteorien understreket han den rollen pengemengden spiller for prisnivå og produksjonsvolum. En økning i pengemengden slår ut i større produksjon og stigende priser, men først etter en tid. Dette gjør det vanskelig å finstyre den økonomiske utviklingen. Myndighetene bør, ifølge Friedman, derfor innskrenke sin virksomhet til å søke å holde den årlige økning i pengemengden i takt med den årlige, mulige stigning i produksjonen. Derved forhindres inflasjon og deflasjon.

Friedmans ideer fikk fra 1960-årene og fremover betydelig innflytelse på pengepolitikken i mange land, blant annet ved at det ble satt egne mål for veksten i pengemengden. Hans kritikk av systemet med faste valutakurser var en medvirkende årsak til at Bretton Woods-ordningene ble erstattet av flytende valutakurser.

Han ga vesentlige bidrag til forbruksteorien, der han påviste at forbruket særlig påvirkes av den permanente inntekten folk regner med å ha, mens tilfeldige inntekter i større utstrekning absorberes av forandringer i sparing.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg