Foto: Wikimedia Commons, Public domain (CC0 1.0)

. fri

Milton Friedman er en amerikansk samfunnsøkonom. Han var professor ved Universitetet i Chicago fra 1948 til 1983. Hans engasjerte forsvar for markedsøkonomien var en inspirasjonskilde for Margaret Thatcher, Ronald Reagan og andre politikere som ønsket å fjerne innenlandske statlige reguleringer.

Friedman la for dagen et sterkt liberalistisk grunnsyn med særlig understrekning av markedenes evne til smidig tilpasning. I 1976 ble han tildelt Nobels minnepris i økonomi.

I sine arbeider innen pengeteori og pengepolitikk fremstod han som den fremste talsmann for den monetaristiske skole og han fremholdt sterkt betydningen av pengepolitikk.

I likhet med tilhengerne av kvantitetsteorien understreket han den rolle pengemengden spiller for prisnivå og produksjonsvolum. En økning i pengemengden slår ut i større produksjon og stigende priser, men først etter en tid. Dette gjør det vanskelig å finstyre den økonomiske utviklingen. Myndighetene bør derfor innskrenke sin virksomhet til å søke å holde den årlige økning i pengemengden i takt med den årlige, mulige stigning i produksjonen. Derved forhindres inflasjon og deflasjon.

Friedmans ideer fikk fra 1960-årene og fremover betydelig innflytelse på pengepolitikken i mange land, blant annet ved at det ble satt egne mål for veksten i pengemengden. Hans kritikk av systemet med faste valutakurser var en medvirkende årsak til at Bretton Woods-ordningene ble erstattet av flytende valutakurser.

Han ga vesentlige bidrag til forbruksteorien, der han påviste at forbruket særlig påvirkes av den permanente inntekt folk regner med å ha, mens tilfeldige inntekter i større utstrekning absorberes av forandringer i sparing.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.