Friedrich August von Hayek var en britisk-østerriksk økonom som i 1974 ble tildelt Nobels minnepris, sammen med Gunnar Myrdal. Han er en av de mest kjente representantene for «den østerrikse skole» innen samfunnsøkonomien, sammen med blant andre Ludwig von Mises

I løpet av sin karriere var han direktør for det økonomiske forskningsinstitutt i Wien 1927–31, professor ved London School of Economics 1931–50, Universitetet i Chicago 1950–62 og Universitetet i Freiburg 1962–70.

Han arbeidet særlig med penge-, pris- og konjunkturteori, og drøftet årsakene til den økonomiske krisen i mellomkrigstiden. Hayek la særlig vekt på landenes inflasjonsskapende pengepolitikk og de stive arbeidslønninger som fulgte av fagforeningenes virksomhet.

I Veien til trelldom (1944) forsvarte han den økonomiske liberalismen og angrep planøkonomi og statlige inngrep. Andre kjente bøker er The Constitution of Liberty (1960) og trebindsverket Law, Legislation and Liberty, hvor bind 1 kom i 1973, bind 2 i 1976 og bind 3 i 1979.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.