IRA (Irish Republican Army)

Irish Republican Army. Fra en av IRAs mange terrorhandlinger: bombeattentatet mot The Horseguards, 20. juli 1982, ved Hyde Park i London.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

The Irish Republican Army (IRA) var ytterliggående halv- eller helmilitære grupper som ønsket at Nord-Irland skulle bryte politisk ut av den britiske unionen og gjenforenes med Republikken Irland.

Faktaboks

Uttale
ˈairiʃ ripˈʌblikən ˈa:mi
Også kjent som
PIRA
norsk: Den irske republikanske hær

I Norge er ofte IRA brukt synonymt med terrororganisasjonen PIRA (Provisoriske IRA). Denne gruppa brøt ut av det offisielle IRA i 1969, da urolighetene som kalles The Troubles begynte i Nord-Irland på slutten av 1960-tallet. Organisasjonen ble offisielt avvæpnet i 2005, men mye diskusjon har de siste årene dreid seg om organisasjonens Army Council er nedlagt og om PIRAs strukturer enda er intakt.

Siden Langfredagsavtalen i 1998 har (P)IRA ønsket å kanalisere sin kamp gjennom sin politiske fløy, Sinn Féin, snarere enn gjennom våpen.

Historikk

Påskeopprøret var et opprør mot det britiske styret i Irland i 1916. Bildet viser Dublin kort tid etter opprøret.

Av /NTB scanpix.

IRA ble opprettet som partisanhær i 1916. Den hevdet å være fortsettelsen av de 12 000 frivillige republikanere som i 1914 ikke ville støtte Storbritannia under første verdenskrig. Disse organiserte påskeopprøret i 1916 i Dublin, proklamerte en irsk republikk og kjempet mot regjeringen etter at denne hadde fått i stand en overenskomst med Storbritannia.

Siden dannelsen av Den irske fristat i 1921, og opprettelsen av Nord-Irland som en provins i den britiske unionen, har IRA kjempet for et forent Irland, og IRA har vært illegal siden 1931. Medlemmer av organisasjonen organiserte i 1920- og 1930-årene flere attentater i Storbritannia. Under andre verdenskrig arbeidet folk fra IRA for at Irland skulle gå sammen med aksemaktene mot britene. Den irske regjeringen forsøkte å stanse virksomheten, og en rekke medlemmer av IRA ble arrestert. Også i årene etter andre verdenskrig var IRA aktiv, til tross for erklæringer om at alle aksjoner var blitt innstilt.

Det provisoriske IRA

Under urolighetene i Nord-Irland fra 1969 ble IRA splittet, og en militant gruppering («provisoriske» IRA) drev regulær krigføring mot britene. Denne gruppen var fra 1970-årene Vest-Europas kanskje mest erfarne og brutale terroristorganisasjon, og har gjennomført en rekke terroraksjoner; både i Nord-Irland, i Irland og ikke minst på det britiske fastlandet. På det meste regnet en med at (P)IRA hadde opptil 8000 aktivister.

Organisasjonen er for øvrig sterkt sammensatt, både politisk, militært og sosialt, med både ekstreme republikanske og mer moderate nasjonalistiske fraksjoner.

Sultestreiker

Bobby Sands' kiste bæres til gravstedet eskortert av maskerte IRA-soldater. Gutten til høyre i bildet er Sands' sønn.
Av /Associated Press.

IRAs militære aktiviteter økte sterkt etter 1969. I 1981 gjennomførte fengslede IRA-medlemmer sultestreiker i det kjente Maze-fengselet som et resultat av at den britiske statsministeren Margaret Thatcher ikke anerkjente IRA-fangene som politiske fanger. Ti fanger sultet seg til døde, deriblant Bobby Sands hvis påfølgende begravelse hadde rundt 100 000 deltagere.

Sultestreikene ble sett på som begynnelsen på Sinn Féins politiske popularitet, og partiet ble mangedoblet i oppslutningen utover på 1980-tallet.

Fredsforhandlinger

15. august 1998 ble Omagh i Nord-Irland utsatt for en bilbombe av (P)IRA. 29 mennesker ble drept. Angrepet var rettet mot fredsprosessen.
Av /NTB Scanpix.

1990-årene var et vanskelig tiår for IRA, i og med at den politiske fredsprosessen dreide seg mer om Sinn Féins deltagelse i forhandlinger enn om provinsens fremtid. Sinn Féins deltagelse i forhandlinger avhang ofte av at IRA la ned sine våpen og avsluttet sine militære kampanjer, noe som tvang organisasjonen inn i mellomposisjon.

Høsten 1994 erklærte IRA ensidig våpenhvile, noe som for alvor satte fart i den politiske fredsprosessen i Nord-Irland. IRA har imidlertid ikke formelt deltatt i forhandlingene, og organisasjonen brøt våren 1996 våpenhvilen i protest mot manglende fremdrift i fredsprosessen.

Våpenhvile

Fredsavtalen fra 1998 (Langfredagsavtalen) innebar at IRA skulle innlevere sine våpen (decommissioning), men gjennomføringen av disse bestemmelsene ble til stadighet avbrutt og utsatt. IRA satte hele tiden nye betingelser for å gå med på våpeninnlevering, og hele fredsprosessen sto i stampe helt til St Andrews-avtalen ble undertegnet i 2006. Siden den gang har provinsen hatt relativ fred. Sinn Féin sitter i provinsregjering sammen med det største unionspartiet, Det Demokratiske Unionistpartiet og (P)IRA har nedskalert sin aktivitet.

Likevel blir det hevdet at IRA har stått bak flere bankran, drap og annen kriminell virksomhet i Belfast og i Londonderry (Derry). Spørsmålet er om (P)IRA er avskaffet helt, om våpen fullt og helt er innlevert og i hvilken grad organisatoriske strukturer er avviklet. De siste års hendelser tilsier at organisasjonen, eller deler av den, enda eksisterer. Det er også flere utbrytergrupper, for eksempel Real IRA og Continuity IRA, som fortsetter krigen mot britene, og som ikke er underlagt våpenhvile. Det betyr at republikanske dissidenter enda utgjør en liten trussel for freden og stabiliteten i Nord-Irland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg