Et sosialt problem er et problem i forholdet mellom individer og samfunn. For at et problem for enkeltindivider eller grupper skal bli ansett å være et sosialt problem, må det bli synliggjort i det offentlige rom (for eksempel i mediene) og det må settes på den politiske dagsordenen. Deretter må samfunnet sette inn tiltak for å forebygge og avhjelpe problemet.

Vold og seksuelle overgrep ble for eksempel først «sett» som sosiale problemer på 1970-tallet. Selv om disse fenomenene eksisterte også tidligere, ble de ansett for å være private problemer.

Et annet eksempel er fattigdom. Dette er et sosialt problem som kommer til syne på mange måter på individ- og gruppenivå. Det kan for eksempel medføre dårlige boforhold, vansker i forhold til utdanning, problemer til andre mennesker og lokalsamfunn, problemer med rus og kriminalitet. Dersom årsakene til problemene blir forstått kun som egenskaper ved individet eller grupper og/eller knyttet til nære relasjoner, blir de samfunnsmessige sammenhenger usynliggjort.

Faget sosialt arbeid retter seg spesielt mot å forstå, forebygge og avhjelpe sosiale problemer. Fagfeltet hadde sitt utspring i arbeid med fattigdom som sosialt problem på slutten av 1800-tallet.

  • Ellingsen, I.T. og Levin, I. (2015). «Det sosiale i sosialt arbeid». I I.T. Ellingsen, I. Levin, B. Berg og C. Kleppe (red.) Sosialt arbeid. En grunnbok. Oslo: Universitetsforlaget.
  • Halvorsen, K. (2002). Sosiale problemer. En sosiologisk innføring. Bergen: Fagbokforlaget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.