Faktaboks

Liverpool
Uttale
lˈivəpu:l
Liverpool

Liverpool. Den vestlige delen av byen sett fra øst mot elven Mersey. Ved havnen ligger flere monumentale bygninger som minner om byens storhetstid, den gang den var Storbritannias nest største havneby. Bygningen med de to høye tårnene er The Royal Liver Building, til venstre for denne sees bygningen til Mersey Docks and Harbour Board (med kuppel). Mellom disse ligger Cunard Building, som var Cunard-rederiets tidligere hovedkontor. På hver side av disse bygningene lå de store dokkene.

Av /KF-arkiv ※.
Port of Liverpool building
Port of Liverpool building
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Liverpool Cathedral
Nygotikkens siste hovedmonument er Sir Giles Scotts Liverpool Cathedral (1903–1980).
Liverpool Cathedral
Av /Shutterstock.
The Beatles var en britisk popgruppe dannet av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr. Gruppa revolusjonerte popmusikken og oppnådde en enestående berømmelse over hele verden. De gjennomførte store verdensturneer fra 1963–1966. The Beatles ble oppløst i 1970.
/NTB Scanpix .

Liverpool er en by i Storbritannia, England, i grevskapet Lancashire, nær munningen av elven Mersey i Irskesjøen. Byen hadde 486 100 innbyggere ved folketellingen i 2021, mens regionen hadde 2 241 100.

Næringsliv og økonomi

Liverpool er en typisk industri- og havneby, men byens betydning som havneby har siden 1960-årene gått tilbake. Den moderne uthavnen i Bootle kan ta i mot store fartøy. Vei- og jernbanetunneler binder sammen distriktene på hver side av elven. Liverpool frihavn er Storbritannias største og ble åpnet i 1984, og i 2012 ble den også terminal for cruiseskip. Liverpool John Lennon Airport åpnet i 2001.

Byen er fortsatt det fremste industrisenter i storbyområdet Merseyside, med blant annet elektrisk og kjemisk industri, møllevirksomhet, sukkerraffinering og andre næringsmiddelindustrier. Jaguar Land Rover har bilproduksjon ved Halewood.

Offentlig og privat serviceindustri og kunnskapsindustri fått en betydelig vekst de senere årene, blant annet ved etableringen av Liverpool Knowledge Quarter. Liverpool var tidligere Storbritannias største rederiby, og var sete for Cunard-rederiet. Liverpool var europeisk kulturby i 2008. Turismen er også viktig for byen, der fotballturismen til Liverpool FC er ett viktig område og reiser i fotsporene til popgruppen The Beatles er et annet.

Arkitektur

Liverpools kompakte sentrum domineres av jernbanestasjoner og kontorkomplekser, blant annet Royal Liver Building og Cunard Building, Cunard-rederiets tidligere hovedkvarter. Byen har få eldre bygninger, men det klassiske rådhuset fra 1754, forsamlingshallen St. George's Hall og den staselige børsbygningen, Liverpool Exchange, skiller seg ut. Den nygotiske anglikanske katedralen som ble påbegynt i 1904 og innviet i 1978, var ved innvielsen Storbritannias største kirkebygg. Den moderne romersk-katolske katedralen fra 1967 inntar også en dominerende plass i bybildet.

Albert Docks, et dokkanlegg fra 1840-årene som ble nedlagt 1972 etter mange år uten virksomhet, er nå blitt oppusset og rommer blant annet Merseyside maritime museum og Tate Gallery Liverpool. Blant byens kulturinstitusjoner kan nevnes konserthuset med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra fra 1840.

Det viktorianske havneområdet fikk verdensarvstatus i 2004, men ble fratatt statusen av UNESCO i 2021 fordi Liverpools vannkant var blitt ødelagt av nye bygninger og Everton fotballklubbs nye stadion.

Utdanning

Liverpool har tre universiteter; University of Liverpool ble oppretter i 1881, Liverpool John Moores University fra 1992 og Liverpool Hope University fra 2005. Sistnevnte er en sammenslåing av tre høyskoler, der den eldste ble grunnlagt i 1844. Videre finnes teknisk høyskole, Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), institutt for tropisk medisin og for marin biologi.

Byen hadde tidligere en norsk sjømannskirke. Siden 2012 har en skandinavisk menighet drevet sitt arbeid fra Gustav Adolfkyrkan.

Kultur

The Beatles dukket opp fra nattklubben The Cavern og har vært byens viktigste bidrag til populærkulturen. Gruppen har bidratt sterkt til at Guinness rekordbok har anerkjent byen som verdens pop-hovedstad. Andre musikere fra Liverpool er Atomic Kitten, Cilla Black, Cast, Gerry and the Pacemakers, Billy Fury, Frankie Goes to Hollywood, Ladytron, Frankie Vaughan og The Zutons. Royal Liverpool Philharmonic Orchestra ble grunnlagt i 1840 og er verdens eldste profesjonelle symfoniorkester i fortsatt drift. Liverpool arrangerer også en rekke musikkfestivaler, blant annet gatefestivalen Mathew Street Festival, den afrikanske musikkfestivalen Africa Oyé, den brasilianske musikkfestivalen Brazilica og dansemusikkfestivalen Creamfields.

Etter London er Liverpool den byen i England med nest flest gallerier og nasjonale museer. Tate Liverpool åpnet i 1988 og har utstillinger av moderne kunst i stor bredde, fra malerier til performance og videoinstallasjoner. Anlegget rommer også en stor utstilling til ære for The Beatles. The Walker Art Gallery har en av de største kunstsamlingene utenfor London og inkluderer italienske og nederlandske malerier fra perioden 1300–1550, britisk kunst fra 1700- og 1800-tallet og europeisk kunst fra 1550 til 1900. Victoria Building viser Liverpool universitets kunst og historiske samlinger. Merseyside County museum og bibliotek, Picton bibliotek, det internasjonale slavemuseet og Liverpool Universitet er andre av de mange kulturinstitusjonene i byen.

Det årlige hinderløpet Grand National for galopphester har blitt arrangert på Aintree Racecourse siden 1839 og er en stor begivenhet, ikke bare nasjonalt. Løpet blir sendt på fjernsyn til mer enn 140 land.

Historie

Byen omtales første gang i 1191, fikk byrettigheter i 1207 og bystatus fra 1880. Den fikk på 1700- og 1800-tallet en rivende utvikling takket være handelen med de amerikanske koloniene og Karibia, og de første dokkanleggene ble bygd i 1715. Liverpool ble særlig et sentrum for slavehandelen og den viktigste transitthavnen for råbomull til tekstilindustrien i Lancashire. Liverpool mottok på 1800-tallet et stort antall irske emigranter, spesielt i forbindelse med den store sultkatastrofen i 1845–1848.

Som havn for de store industriområdene i Lancashire, Midland og West Yorkshire, og viktig base for transatlantiske passasjerskip, var Liverpool en svært travel havneby. Under andre verdenskrig var Liverpool hovedhavn for konvoiene. En stor norsk kontingent på opptil 1500 mann var stasjonert i byen. Etter hvert som Storbritannias imperium ble avviklet og tyngden av landets handel ble rettet mot EU, ble Liverpool liggende på den «gale siden» av øyriket, og fra 1960-årene ble mye av byens økonomiske grunnlag ødelagt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg