Faktaboks

Leeds
Uttale
li:dz
Leeds

Leeds Town Hall ble reist i 1853-1858, ble tegnet av arkitekt Cuthbert Brodrick og er vernet.

Leeds er en bykommune i Storbritannia, England, i grevskapet Yorkshire, i nedre del av Airedale. Bykommunen hadde 751 485 innbyggere ved folketellingen i 2011, selve byen hadde 474 632 innbyggere. Bykommunen har et areal på 551,7 kvadratkilometer, mens byområdet har et areal på 487,8 kvadratkilometer. Leeds er den største byen i Yorkshire og et av Storbritannias viktigste kultursentre.

Næringsliv og økonomi

Leeds er et kommersielt senter, shoppingområde i West Yorkshire og et samferdselsknutepunkt for vei, jernbane, kanaler og flytrafikk. Omtrent tre fjerdedeler av arbeidsplassene finnes innen tjenesteytende og private næringer som forsikring og finansielle tjenester. Viktigste industrier er mekanisk industri, trykkerier, metallvare- og møbelindustri og ingeniørvirksomheter.

Arkitektur

Leeds har en rekke historiske bygninger. Leeds Corn Exchange fra 1864, et mesterverk innen viktoriansk arkitektur ble designet av Cuthbert Brodrick som også tegnet rådhuset i 1858 og tilegnet det til dronning Victoria. Rådhuset er i dag hovedsakelig et arrangementssted for konserter og ulike forestillinger. Leeds samfunnshus fra 1933 inneholder byrådssalen og ordførerkontor. Ellers finnes flere velkjente og vakre viktorianske butikkarkader, en romersk-katolsk domkirke og mange andre kirker og kapeller.

Kultur

Leeds Grand Theatre and Opera House åpnet i 1878, og City Varieties musikksal som ble etablert i 1865 er byens eldste kulturinstitusjon. I musikksalen har kjente personer som Charlie Chaplin og Harry Houdini opptrådt, og den ble brukt som scene for BBC-serien The Good Old Days. The West Yorkshire Playhouse ble etablert i 1990, og fremstående museer er Leeds City Museum, Thackray Medical Museum, og Royal Armouries Museum. Elland Road er hjemmebane for fotballklubben Leeds United.

Utdannelse

Leeds har tre universiteter: University of Leeds fra 1904, Leeds Metropolitan University, som ble grunnlagt som Leeds Polytechnic i 1970, men med opprinnelse fra institusjoner fra 1700-tallet og gitt universitetsstatus 1992, samt Leeds Trinity University med universitetsstatus fra 2012.

Historie

Leeds går tilbake til 1000-tallet da den oppsto som en anglosaksisk bosetning på den nordlige bredden av elven Aire. Den ble tidlig en fremtredende tekstilby og overtok den dominerende rollen innen ullvareindustrien fra Beverly og York, selv om keramikk- og linframstilling også var viktige virksomheter. Folketallet i 1801 var 53 000, men i 1851 hadde det steget til 172 000. Industrialiseringen skyldtes blant annet byggingen av den 204 kilometer lange Leeds–Liverpoolkanalen i 1770–1816, som ga byen forbindelse vestover til Mersey. Jernbanen kom i 1848 og gjorde Leeds til et viktig sentrum for lokomotivteknologi. Mot slutten av 1800-tallet økte produksjon av ferdigsydde klær kraftig og trakk store mengder arbeidere til byen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg