Apollosommerfugl
Også insekter, som for eksempel apollosommerfugl (Parnassius apollo), er virvelløse dyr. Apollosommerfuglen er å finne i store deler av Norden.
Apollosommerfugl
Av /Shutterstock.

De aller fleste dyr er virvelløse dyr, i motsetning til ryggstrengdyr, som også omfatter virveldyr. Virvelløse dyr dominerer i havet langs Norges kyster. Krepsdyr, insekter, bløtdyr, børstemark og mange andre grupper finnes i Norge og har stor økologisk betydning. Denne artikkelen tar for seg typiske trekk ved virvelløse dyr på land i Norge.

På land

På land dominerer insektene, med om lag 15 000 kjente norske arter (trolig cirka 23 000). Mange har sin nordgrense hos oss, mens andre grupper, som termitter og knelere, mangler helt. Noen, for eksempel apollosommerfugl, har i tillegg til sin utbredelse i Norden isolerte forekomster i Sør-Europas og Mellom-Europas fjellområder. Andre arter, som tysk kakerlakk, fleskeklanner og klesmøll, er kosmopolitter som har fulgt mennesket over hele verden, også til Norge. Bedret hygiene har ført til at enkelte arter som før var vanlige, er forsvunnet eller sterkt redusert, slik som menneskeloppe. Veggedyr og hodelus er derimot igjen på fremmarsj. Billene, med sine 3400 arter (trolig 3800), er de mest artsrike.

Når stikkmygg er et særlig karakteristisk innslag i Nord-Norge, skyldes det sannsynligvis de særegne forholdene med frossen undergrunn som gir stor rikdom på smeltevannpytter om våren og rike muligheter for larveutvikling, sammen med god tilgang på blod fra reinsdyr. Mange insekter viser spesielle tilpasninger for å overleve vinteren. Noen tåler å fryse, men flere overlever fordi de blir underkjølt og ikke fryser (se kuldetoleranse). Noen få, som spretthaler, snøskorpionfluer og stankelbeinslekten Chionea, er aktive på snøen milde vinterdager. Enkelte av våre insekter greier ikke å overleve vinteren, og nye individer trekker hvert år opp fra sørligere strøk. Det gjelder blant annet sommerfuglene admiral, tistelsommerfugl, dødninghode og gammafly.

Edderkoppdyrene er ikke så godt undersøkt i Norge. Vi har vel 16 arter av mosskorpioner og 17 arter av vevkjerringer. Edderkoppene, med over 560 arter, og middene, med sannsynligvis om lag 4000, er vanlige over hele landet.

Av snyltende rundormer er barneorm utbredt, og spolorm er heller ikke sjelden. Trikinen er vanlig hos rev. Takket være kjøttkontrollen er trikiner ikke lenger noe problem hos griser. Hos hest forekommer palisadeorm. Av nematoder (rundorm) som lever på planter, er potetcystenematoder plagsomme på Østlandet og Sørlandet. Av flatormer er stor leverikte mest utbredt ved kysten og i lavere strøk av Østlandet. Flere bendelormarter er vanlige, men utgjør heller ikke lenger noe problem hos mennesker i Norge. I ferskvann finnes hundeigle over store deler av landet, den større hesteiglen har en mer sørlig utbredelse. Blodigla finnes i næringsrike dammer og tjern, men også i næringsfattige innsjøer. Utbredelsen følger i stor grad lavlandet langs kysten fra Østfold til Trøndelag. Av meitemark finnes 19 arter, men det er færre nordover, og i Finnmark er det bare to arter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg