gullmus

Aphrodita aculeata, gullmus. Foto fra: Øresundsakvariet

Aphrodita aculeata, gullmus. Foto fra: Øresundsakvariet

Artikkelstart

Gullmus (Aphrodita aculeata) er en art av leddormer i klassen flerbørstemark. Dette er en stor art, som kan bli opptil 20 centimeter lang og fire centimeter bred.

Faktaboks

Også kjent som
Aphrodita aculeata

På ryggen sitter skjell, som er dekket av et lag med lange, tynne, hårlignende børster ispedd kraftige, pigglignende børster. De myke hårligndene børstene som dekker ryggen gjør at dyret får et filtaktig utseende. Ryggsiden er grå, mens sidene og buksiden er brunlige eller gulaktige. Øyne og tentakler som sitter på hodet er vanskelig å få øye på da de er delvis dekket av børstene på ryggen. I likhet med andre flerbørstemark har gullmusa stive børste på parapodiene (børsteføtter) på hvert enkelt ledd. Da gullmusa kan bli ganske stor er disse børstene lett å få øye på, spesielt også fordi børstene glinser i lyset når de blir studert.

Gullmus tilhører familien Aphroditidae, som hører hjemme blant skjellrygger. Arten har vid utbredelse i Atlanterhavet. Langs norskekysten er den vanlig på mudderbunn med litt sand på dybder ned til flere hundre meter. På bunnen lever de av andre dyr, særlig andre flerbørstemark.

Anatomien til gullmus er godt beskrevet. Johan Ernst Gunnerus gjort en svært detaljert studie av ytre og indre anatomi av denne arten. Med tanke på at dette ble gjort på 1760-tallet er beskrivelsene svært detaljerte.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gunnerus JE. 1765. Søe-Musen, (Aphrodita aculeata Linnæi,): I Henseende til sin udvortes og indvortes Beskaffenhed beskreven. Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs Skrifter 3: 59-80.
  • Gunnerus JE. 1768. Forklaring paa Tab. X. angaaende Søe-Musens Anatomie. Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs Skrifter 4: 95-98.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg