Brennmanet

G. Barstad. Begrenset gjenbruk

. fri

Brennmaneter, Cyanea, er en slekt  som hører til ordenen skivemaneter som igjen hører til rekken nesledyr.

Den store, røde brennmaneten, Cyanea capillata, er den vanligste brennmaneten langs Norskekysten. Den lever også ved Svalbard. Skiven kan  bli 1 - 2 meter i diameter, er ofte størst i arktiske strøk, men noe mindre i norske farvann. I arktiske strøk lever også arten Cyanea arctica, som blir enda større.

Blå brennmanet, Cyanea lamarcki, blir sjelden mer enn 20 cm i diameter. Den er en Nordsjøart, og finnes utbredt langs kysten av Vestlandet. Opptrer i perioden mai til september. Den har like stor brennende effekt som den røde brennmaneten.

Den vanlige røde brennmaneten, kalles egentig bare "brennmanet" i navneregisteret til Artsdatabanken. Den har en skive som er glatt på oversiden og uten nesleceller. Undersiden har kraftige muskler som trekker klokken sammen. Munnen sitter midt på undersiden og er omgitt av fire foldete munnarmer. Disse organene er rødbrune av farge. Hos voksne individer henger kjønnsorganene som store sekker mellom munnarmene. Det lange slepet av fangtråder hos rød brennmanet kan bli mer enn 20 meter lange, og er rikt utstyrt med kraftige nesleceller som brukes til å lamme byttedyr.

Brennmaneter livnærer seg først og fremst av plankton, men store individer kan ta små fisk. Dessuten kan brennmanetene spise glassmaneter. Under gunstige næringsforhold kan brennmanetene bli meget tallrike og til stor sjenanse for badende og fiske. Brennmanetene lever i ca. ett år, og oppter fra april eller mai. De vokser i løpet av sommeren, men dør i løpet av vinteren. 

Neslecellene hos brennmaneter svir og brenner når de kommer i kontakt med tynn menneskehud. Tykkere hud, som huden inne i håndflaten, kan ikke neslecellene trenge gjennom. Ved brennskader fra maneter er det sjelden nødvendig med behandling utover å skylle bort rester av brenntråder med saltvann. Det er kun hvis det er små barn som er brent over store deler av kroppen eller man reagerer allergisk, at lege bør kontaktes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.