Dødninghode
Dødninghode (Acherontia atropos) er en art innenfor familien tussmørkesvermere som av og til er å finne i Norge.
Dødninghode
Av /Shutterstock.
foto

Dødninghode.

Av /KF-arkiv ※.

Dødninghode er en art av nattsommerfugler i familien i familien tussmørkesvermere.

Faktaboks

Også kjent som
dødninghodesvermer
Vitenskapelig navn
Acherontia atropos
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Beskrivelse

Europas største sommerfugl med inntil 13 cm vingespenn. Den har mørkebrune forvinger og okergule bakvinger. På den mørkebrune ryggen sitter en okergul tegning av form som et menneskekranium. Den fingertykke bakkroppen er okerfarget, med svarte tverringer og en blåsvart stripe langs ryggen. Dødninghode kan frembringe en knirkende lyd, sannsynligvis ved å støte luft opp gjennom svelget. Larven er grønn eller gråbrun, 12–15 cm og med et S-formet horn på bakkroppen

Levevis

Det lever av å suge blomsternektar og av å stjele honning i bikuber og humlebol. Larven lever oftest på potetplanter. Den store brune puppen finnes i jorden.

Utbredelse

Dødninghode er funnet mange ganger over hele Norge, men individene må antas å være immigranter som har fløyet den lange veien fra middelhavslandene, hvor arten hører hjemme. Puppen ser ikke ut til å greie overvintringen i Norge, og vi har derfor ingen fast bestand av dødninghode.

Populærkultur

På grunn av artens utseende har den blitt beskyldt for å bringe ulykke på tross av at den er helt ufarlig.

Arten har dukket opp i populærkultur flere ganger. Sommerfuglen er portrettert i maleriet The Hireling Shepherd der gjeteren overser saueflokken sin til fordel for å vise frem en dødninghode til en ung dame. Den er nevnt i boka Dracula. I filmen Nattsvermeren er dødninghode brukt som visittkort av seriemorderen Buffalo Bill som dytter en sommerfuglpuppe av denne slekten ned i halsen på ofrene sine.

I filmen The Mothman Prophecies er dødninghode referert til. Den dukker også opp i musikkvideoen til bandet Massive Attacks låt Butterfly Caught. Nattsvermeren har også en sentral rolle i boka I'm the King og the Castle, hvor den brukes til å fremkalle frykt i protagonisten.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dødninghode
Acherontia atropos
Artsdatabanken-ID
46489
GBIF-ID
1861510

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg