edderkoppdyr

Edderkoppdyr. Ordener.

Av /Store norske leksikon ※.

Edderkoppdyr er en klasse av leddyr i underrekken Chelicerata, som omfatter blant annet edderkopper, midder og skorpioner.

Faktaboks

Også kjent som
Arachnida

Edderkoppdyrene er en svært stor klasse av leddyr. Noen sier de omfatter 85 000 arter, mens andre hevder at det finnes om lag 100 000 beskrevne arter. Det finnes et stort antall arter som ikke er beskrevet. Edderkoppdyrene er den nest største leddyrklassen.

Beskrivelse

Mosskorpioner er vanligvis 1–6 mm store.

Av /KF-arkiv ※.

Hode og bryst er vokst sammen til et hodebryststykke (forkropp) som hos middene er sammensmeltet med bakkroppen, hos de øvrige er det et tydelig skille. Bare midder og edderkopper har uleddet bakkropp. I motsetning til insektene mangler edderkoppdyrene følere og ekte kjever. De forreste munnføtter, chelicerene, danner små tenger, hos edderkoppene er disse omdannet til gripekjever med giftklo. De bakre munnføttene er enten store klør eller benlignende føleorganer, pedipalper. De øvrige fire par lemmer er gangføtter.

Edderkoppdyrene har enkle punktøyne. De er landdyr som ånder ved trakéer eller trakélunger (edderkopper).

De fleste edderkoppdyr legger egg, men skorpionene føder unger.

Systematikk

Det er 13 ordener:

Fossile edderkoppdyr

Fossile edderkoppdyr er kjent allerede fra silur, men disse levde sannsynligvis i sjøen og åndet ved gjeller. De fleste nålevende ordener fantes i tidsperioden karbon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg