Trikin

Trikiner, Trichinella spiralis, blir opptil fire millimeter lange. Her er de sett i mikroskop.

Trikin
Av /Shutterstock.

Trikin er en art av rundormer i ordenen trikiner (Trichinellida).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Trichinella spiralis
Beskrevet av
Owen, 1835

Hunnen blir 3–4 millimeter lang, mens hannen blir omtrent 1,5 millimeter lang. Hunnen lever parasittisk i tynntarmens slimhinne hos mennesker og dyr. Larvene sprer seg til musklene og forårsaker sykdommen trikinose.

Utbredelse

Trikiner forekommer i Norge hos rotter og mange rovdyr, for eksempel rev, bjørn og isbjørn. Gris kan bli smittet ved å spise døde rotter, og det kan tenkes at også at villsvin er infisert.

Mennesker får vanligvis trikiner ved å spise trikinholdig svinekjøtt som ikke er skikkelig kokt eller stekt. I Norge har man offentlig trikinkontroll av svinekjøtt, og trikinose forekommer derfor nesten ikke.

Livssyklus

Når man spiser rått kjøtt som inneholder trikiner, frigjøres larvene i tynntarmen hvor de vokser opp til kjønnsmodne trikiner som så kan formere seg videre.

Etter paring skilles hannen ut med ekskrementene, mens hunnen borer seg inn i tarmveggen. Hunnen føder et stort antall larver som føres med blodstrømmen rundt i kroppen. Larvene slår seg ned i muskelvev, der det oppstår en betennelse. Etter 2–3 måneder kapsler de seg inn i muskulaturen, oftest i spiral, og danner cyster, også kalt muskeltrikiner. Det er særlig musklene i brystveggen og tungen som er utsatt. Cystene er bare 0,25 millimeter store.

Muskelfibrene ødelegges og brukes som mat for trikinen, som nå kalles muskeltrikin. Etter en tid ruller muskeltrikinen seg opp, oftest i spiral, og kapsler seg inn. Slik kan den ligge i flere år i påvente av at muskelvevet den ligger innkapslet i blir spist av en annen potensiell vert. For trikin er mennesker en blindgate fordi musklene ikke blir spist.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

trikin
Trichinella spiralis
Artsdatabanken-ID
49273
GBIF-ID
2283365

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg