hesteigle

Hesteigle. Foto: H. Krisp. Lisens: CC BY SA 3.0
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Hesteigle er en art av igler i ordenen kjeveigler (Arhynchobdellida). Den er svartbrun av farge, og blir 15-20 cm lang. Det er en av våre største igler, og blir ofte observert på grunt vann eller fuktig mark ved vannkanten.

Faktaboks

Også kjent som
Haemopis sanguisuga

Bygning

Hesteigla ligner blodigle av uteseende, men mangler de rødbrune langsgående stripene over ryggen som blodigla har. I munnen som sitter i den fremre sugeskiven sitter tre kjever. Hos hesteigla er tennene på kjevene butte så den kan ikke bite gjennom huden til menneske og andre pattedyr, men bare tynne slimhinner.

Levevis

Hesteigla er et et rovdyr som spiser alt den kan finne av levende organismer i passende størrelse. Leddormer, snegler og andre små vanndyr står på menyen, men den kan også finne byttedyr på land.

Ferskvann som innsjøer, dammer og bekker er leveområde for hesteigla. Den finnes gjerne i vannkanten, men kan også krabbe opp på land og finnes flere meter fra vannkanten. Det ser ikke ut til at den har spesielle krav til miljøforhold i vannet den lever i. Arten er nattaktiv og skjuler seg under stein i vannet eller nedgravd i gjørme om dagen.

Utbredelse

På verdensbasis finnes mange arter av igler i samme slekt som hesteigle. Den største av dem kan bli 45 cm lang. Hesteigle er utbredt over hele Norge, men er vanligst i små dammer og innsjøer i Sør-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Økland, K. A. og Økland, J. 2009. Igler (Hirudinea) i ferskvann i Norge. V. Utbredelse og litt økologi til hesteiglen Haemopis sanguisuga. Fauna 62 (3),60 – 65.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg