Hesteigle Haemopis sanguisuga
En hesteigle i en størrelse som er vanlig å finne langs vannkanten. Dette individet er fiksert og oppbevart på sprit, men har fortsatt en del fargemønstre igjen.
Hesteigle Haemopis sanguisuga
Lisens: CC BY SA 3.0
Hesteigle. Foto: H. Krisp. Lisens: CC BY SA 3.0
.
Lisens: fri

Hesteigle er en art av igler i ordenen kjeveigler (Arhynchobdellida). Den er svartbrun av farge, og kan bli 15-20 cm lang. Det er en av våre største igler, og blir ofte observert på grunt vann eller fuktig mark ved vannkanten.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Haemopis sanguisuga
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Bygning

Hesteigla ligner blodigle av uteseende, men mangler de rødbrune langsgående stripene over ryggen som blodigla har. I munnen som sitter i den fremre sugeskiven sitter tre kjever. Hos hesteigla er tennene på kjevene butte. Den kan derfor ikke bite gjennom huden til mennesker og andre pattedyr, men bare tynne slimhinner.

Levevis

Hesteigla er et et rovdyr som spiser alt den kan finne av levende organismer i passende størrelse. Leddormer, snegler, insektlarver og andre små vanndyr står på menyen, men den kan også finne byttedyr på land. Den spiser byttedyra hele, og suger ikke blod fra pattedyr.

Ferskvann som innsjøer, dammer og bekker er leveområde for hesteigla. Den finnes gjerne i vannkanten, men kan også krabbe opp på land og finnes flere meter fra vannkanten. Det ser ikke ut til at den har spesielle krav til miljøforhold i vannet den lever i. Arten er nattaktiv og skjuler seg under stein i vannet eller nedgravd i gjørme om dagen.

Utbredelse

På verdensbasis finnes 11 arter i samme slekt som hesteigle, slekta Haemopis. Den største av dem kan bli 45 cm lang. Hesteigle er utbredt over hele Norge, men er vanligst i små dammer og innsjøer i Sør-Norge.

Etymologi

Navnet hesteigle kommer nok fra en oversettelse fra engelsk «horse-leech». Det engelske navnet stammer trolig fra en forveksling med en art som kan gå inn i nesa til hester og kyr.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Økland, K. A. og Økland, J. 2009. Igler (Hirudinea) i ferskvann i Norge. V. Utbredelse og litt økologi til hesteiglen Haemopis sanguisuga. Fauna 62 (3),60 – 65.

Faktaboks

hesteigle
Haemopis sanguisuga
Artsdatabanken-ID
4913
GBIF-ID
4411067

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg