Dødmannshånd
Dødmannshånd danner en læraktig, fastsittede koloni av koralldyr. Kolonien har varierende form, men kan minne om en forkrøplet hånd.
Av /Havforskningsinstituttet.

Dødmannshånd er en art av koralldyr i orden bløtkoraller. Dødmannshånd har varierende form, men kan minne om en forkrøplet hånd.

Faktaboks

Også kjent som
Dødningehånd
Vitenskapelig navn
Alcyonium digitatum
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Arten blir 20 centimeter høy, er oransjefarget eller rødlig, og danner en læraktig, fastsittede koloni. Kolonien har varierende form, men kan minne om en forkrøplet hånd. Den har vortelignende kalknåler i hudlaget, og i det indre.

Polyppene er vanligvis glassklare. Når polyppene er utstrakt, får korallen et loddent, hvitt utseende. Polyppene er dyrets næringsorgan, som fanger må planktonorganismer i vannet. Arten trives gjerne i områder med litt strøm.

Utbredelse

Dødmannshånd er vanlig på grunt vann og nedover til 100 meter. Den er utbredt fra Oslofjorden og rundt kysten til Trøndelag og Trondheimfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dødmannshånd
Alcyonium digitatum
Artsdatabanken-ID
5047
GBIF-ID
5185175

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg