Klesmøll
Klesmøll (Tineola bisselliella) er blant de vanligste artene møll i Norge, og lever av klær og annet tøystoff av dyrisk materiale.
Klesmøll
Av /Shutterstock.

Klesmøll er en småsommerfuglart i familien ekte møll.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Tineola bisselliella
Beskrevet av
(Hummel, 1823)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Arten er messinggul, med et vingespenn på cirka 12 millimeter. Begge kjønn har vinger, men hunnen flyr sjelden. Paring foregår oftest kort etter klekkingen. De vel 100 eggene klekkes etter 6–7 dager. Larvene er cirka 10 millimeter lange som voksne og gulhvite, med brunt hode. De lever på tøy laget av dyrisk materiale. Stoffer av bomull, lin og andre plantefibre angripes ikke. Larvene spinner ganger av hvite silkerør, som de dekker med avgnagde tråder og sine egne ekskrementer, noe som gjør dem vanskelige å oppdage.

De må ha et tilskudd til kosten: flekker med matrester på tøyet, døde insekter eller lignende. De forpupper seg etter 9–10 uker, avhengig av temperatur og næringstilgang. Det kommer to til fire generasjoner om året, avhengig av husets temperatur.

Siden 1950-årene er arten gått sterkt tilbake i Norge, men synes nå igjen å være i fremgang, blant annet fordi bruk av møllposer og møllkuler sjelden brukes i dag. Angrepne klær eller møbler kan fryses ved 18 °C eller varmes i badstue ved 60 °C.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

klesmøll
Tineola bisselliella
Artsdatabanken-ID
44759
GBIF-ID
1857626

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg