kongsnegl

Buccinum undatum, kongsnegl. Foto fra: Øster Hurup

Buccinum undatum, kongsnegl. Foto fra: Bulbjerg, Thy, Danmark

Tomme eggkapsler av kongsnegl
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Kongsnegl, en art av snegler i kongsneglfamilien (Buccinidae) innen overorden Caenogastropoda i den tidligere underklassen forgjellesnegler.

Faktaboks

også kjent som:

Buccinum undatum

Kongsnegl er en av våre største havsnegler. Skallet blir 8 - 10 cm høyt, og er spiralsnodd med bølgete ribber, lyst av farge. Alminnelig langs hele kysten, de største lengst nord. Rovdyr, som bl.a. eter muslinger. Lever på sand og mudderbunn fra tidevannsonen til 100 m dyp.

Kongsnegl har stor utbredelse i Europa og Nord-Amerika. Den brukes en del til agn, og blir mange steder også spist. Høsting og foredling av kongsnegl for eksport til Asia vurdert på Frøya i Sør-Trøndelag og på Skjervøy i Nord-Norge 2005.

Familien Buccinidae hører til de høyest utviklete blant forgjellesnegler. Det finnes 36 arter i Norge. Skallet har en vid munning med en renneformet spalte nederst med plass til ånderøret. Raspetungen sitter ytterst på den lange snabelen, som er trukket inn i hvile. Den brukes til å spise byttedyr og åtsler. Artene i denne familien legger egg i store klumper, og de små sneglene kryper rett ut og sprer seg på bunnen. Glatt havsnegl, Neptunea antiqua, art en annen art fra Nordsjøen. Den blir opptil 15 cm.

Kommentarer (2)

skrev ragnar nicolai sunnarvik

Hei, har dere noen råd til hobbyfisker mhp hvordan man fanger noen eksemplar av disse sneglene? Spiser strandsneglen med stor appetitt men kunne tenkt meg noe mer å bite i. Mvh Sjømatelsker

svarte Lauritz S. Sømme

Det ligger på grensen av hva en fagansvarlig kan svare på. Jeg foreslår at du går inn på nettsidene til Havforskningsinstituttet i Bergen, eller kontakter Universitetets Biolgisk Stasjon i Drøbak. Hilsen LS.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg