(Phalangida), leddyrorden i klassen edderkoppdyr. Den tredje største edderkoppdyrgruppen (etter midd og edderkopper) med over 6 400 kjente arter i verden (2006), hvorav de fleste fra tropene. I Norge er det funnet 17 arter, de fleste knyttet til Sør-Norge, men tre arter går nord til Troms og én art, Mitopus morio, finnes over hele landet, også i høyfjellet.

I likhet med andre edderkoppdyr har vevkjerringene åtte ben, men skilles på at for- og bakkroppen er sammenvokst, at leddelingen er synlig på den korte bakkroppen, og at de to øynene sitter på et lite tårn på hodet og vender ut til hver sin side. Bena er hos typiske arter meget lange og tynne, derav det ofte brukte navnet «stankelben», et navn som imidlertid offisielt er forbeholdt insektfamilien Tipulidae. Fotdelen er lang og mangeleddet og derfor myk. Dette gjør at vevkjerringer lett tar seg frem mellom blader, kvister og andre hindringer. De har evnen til selvamputasjon av bena, men disse vil ikke vokse ut igjen.

Mange utenlandske arter har kraftige torner på kropp og ben. I Norge har bare én art, den vestnorske Megabunus diadematus,antydninger til slike. Ved munnen har vevkjerringene små klosakser som de fanger byttet med, men i motsetning til mange andre edderkoppdyr har de ikke giftkjertler. De fleste er altetende og tar alt fra døde dyr til sopp eller levende smådyr som spretthaler.

I Norge er tre familier av vevkjerringer representert. Trogulidae med en sjelden art, Trogulus tricarinatus, som har korte, små ben og kroppen dekket med jord. Nemostomatidae har to små, svarte arter med korte ben og to hvite flekker på fremkroppens ryggside og en noe mer langbent art med kroppen besatt med klubbeformede pigger. Phalangiidae utgjør resten, de typiske artene med lange ben.

Navnet. Hos vevkjerringene er ofte andre benpar lengst, og det er disse benas bevegelser som minner om bevegelsene til en kjerring som vever tøy.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.