larver

Monarksommerfugllarve
/U.S. Fish and Wildlife Service.
Mange insekter gjennomgår metamorfose, fra larvestadiet, til puppe, til imago.

Denne larven kryper nedover. De tre første radene med pigger er larvens ekte føtter, og disse skal omdannes til sommerfuglens føtter. De gyldne føttene er vorteføtter.

Neslesommerfugl larve
Lisens: CC BY SA 3.0
Maurløvelarven er selvforsørgende og skiller seg fra voksne dyr både i form og levevis. Voksne maurløver ser mer ut som vannymfer. Larven graver feller for maur i sand, og ligger skjult ved bunnen av fellen og venter på uheldige maur som faller nedi.

Artikkelstart

Larver er unge, umodne stadier som mange dyr gjennomlever etter å ha kommet ut av egget og før de gjennomgår forvandling (metamorfose) til voksen form (imago). Typisk for larver er at de tar næring til seg og at de ikke er kjønnsmodne.

Faktaboks

Etymologi
av latin, egentlig ‘spøkelse’, nåværende betydning skyldes C. v. Linné

Larver er selvforsørgende og skiller seg fra voksne dyr både i form og levevis. De mangler visse organer som finnes hos voksne dyr, men kan være utstyrt med spesielle provisoriske larveorganer som de voksne mangler og som senere forsvinner (for eksempel larvenes gjeller og hale hos frosk; eller gangvorter hos larvene til sommerfugler). Det forekommer at kun en liten del av larvens kropp utvikles videre til voksen form, mens størstedelen går til grunne, slik det for eksempel er hos pigghuder.

Kjønnet formering hos larver (neoteni) er ikke vanlig.

Metamorfose

Overgang fra larve til voksen skjer mer eller mindre hurtig og gjennomgripende ved metamorfose. En og samme dyreart kan ha flere karakteristiske larvestadier som suksessivt følger på hverandre før den endelige forvandlingen skjer.

Larver i ulike dyregrupper

Virvelløse dyr, ikke minst i havet, har ofte svært karakteristiske og lett kjennbare larveformer. Krepsdyr har frittsvømmende larver. Hos mange arter klekker en karakteristisk naupliuslarve fra egget.

Hos insekter skilles mellom forskjellige former for utvikling:

Foruten hos virvelløse dyr forekommer larver hos lavere virveldyr (anamnier).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg