Monarksommerfugllarve av Ryan Hagerty/U.S. Fish and Wildlife Service. Falt i det fri (Public domain)

Maurløvelarven er selvforsørgende og skiller seg fra voksne dyr både i form og levevis. Voksne maurløver ser mer ut som vannymfer.

Maurløvelarve av Joseph Berger. CC BY 3.0

Larver er unge, umodne stadier som mange dyr gjennomlever etter å ha kommet ut av egget og før de gjennomgår forvandling (metamorfose) til voksen form (imago). Typisk for larver er at de tar næring til seg og at de ikke er kjønnsmodne.

Larver er selvforsørgende og skiller seg fra voksne dyr både i form og levevis. De mangler visse organer som finnes hos voksne dyr, men kan være utstyrt med spesielle provisoriske larveorganer som de voksne mangler og som senere forsvinner (for eksempel larvenes gjeller og hale hos frosk; eller gangvorter hos larvene til sommerfugler).Det forekommer at kun en liten del av larvens kropp utvikles videre til voksen form, mens størstedelen går til grunne, slik det for eksempel er hos pigghuder

Kjønnet formering hos larver (neoteni) er ikke vanlig.

Overgang fra larve til voksen skjer mer eller mindre hurtig og gjennomgripende ved metamorfose. En og samme dyreart kan ha flere karakteristiske larvestadier som suksessivt følger på hverandre før den endelige forvandlingen skjer.

Virvelløse dyr, ikke minst i havet, har ofte svært karakteristiske og lett kjennbare larveformer. Krepsdyr har frittsvømmende larver. Hos mange arter klekker en karakteristisk naupliuslarve fra egget.

Hos insekter skilles mellom forskjellige former for utvikling: 

Foruten hos virvelløse dyr forekommer larver hos lavere virveldyr (anamnier).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.