Monarksommerfugllarve
/U.S. Fish and Wildlife Service.
Metamorfose hos sommerfugl
Mange insekter gjennomgår metamorfose, fra larvestadiet, til puppe, til imago.
Dagpåfugløye larve

Denne larven kryper nedover. De tre første radene med pigger er larvens ekte føtter, og disse skal omdannes til sommerfuglens føtter. De gyldne føttene er vorteføtter.

Dagpåfugløye larve
Av /NTNU.
Lisens: CC BY SA 3.0
Maurløvelarve
Maurløvelarven er selvforsørgende og skiller seg fra voksne dyr både i form og levevis. Voksne maurløver ser mer ut som vannymfer. Larven graver feller for maur i sand, og ligger skjult ved bunnen av fellen og venter på uheldige maur som faller nedi.

Larver er unge, umodne stadier som mange dyr gjennomlever etter å ha kommet ut av egget og før de gjennomgår forvandling (metamorfose) til voksen form (imago). Typisk for larver er at de tar næring til seg og at de ikke er kjønnsmodne.

Faktaboks

Etymologi
av latin, egentlig ‘spøkelse’, nåværende betydning skyldes C. v. Linné

Larver er selvforsørgende og skiller seg fra voksne dyr både i form og levevis. De mangler visse organer som finnes hos voksne dyr, men kan være utstyrt med spesielle provisoriske larveorganer som de voksne mangler og som senere forsvinner (for eksempel larvenes gjeller og hale hos frosk; eller gangvorter hos larvene til sommerfugler). Det forekommer at kun en liten del av larvens kropp utvikles videre til voksen form, mens størstedelen går til grunne, slik det for eksempel er hos pigghuder.

Kjønnet formering hos larver (neoteni) er ikke vanlig.

Metamorfose

Overgang fra larve til voksen skjer mer eller mindre hurtig og gjennomgripende ved metamorfose. En og samme dyreart kan ha flere karakteristiske larvestadier som suksessivt følger på hverandre før den endelige forvandlingen skjer.

Larver i ulike dyregrupper

Naupliuslarve
Naupliuslarver er larvestadiet hos mange krepsdyr.
Naupliuslarve
Av /Shutterstock.

Virvelløse dyr, ikke minst i havet, har ofte svært karakteristiske og lett kjennbare larveformer. Pluteus er en frittsvømmende larveform hos visse grupper av pigghuder.

Krepsdyr har frittsvømmende larver. Hos mange arter klekker en karakteristisk naupliuslarve fra egget.

Foruten hos virvelløse dyr forekommer larver hos rundmunner, fisker og amfibier (anamnier).

Insekter

Hos insekter skilles mellom forskjellige former for utvikling:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg