fjæremark

Arenicola marina, fjæremark. Foto fra: Fjellerup Strand

Arenicola marina, fjæremark. Foto fra: Fjellerup Strand

Artikkelstart

Fjæremark, Arenicola marina, tilhører familien Arenicolidae og er blant de flerbørstemarkene som bor i rør. Dette er en av våre mest vanlige børstemark, og som lett observeres på strendene. Den kalles også agnmark eller sandmark, og er ofte brukt som agn.

Faktaboks

Også kjent som
Arenicola marina, agnmark, sandmark

Bygning

Fjæremark kan bli 20 centimeter lang, og kan minne om meitemark i utseende. Den forreste og tykkeste del av kroppen består av 19 kroppsledd eller segmenter. Noen av segmentene har gjeller og tallrike børster på parodiene. Bak de tykkere segmentene har de en smalere hale, som ikke har børster.

Levevis

Fjæremark graver i sandbunn på ganske grunt vann. De danner U-formede ganger, hvor de to åpningene svarer til for- og bakenden. De suger vann og sand inn gjennom munnen, og lever av det organiske materialet og næringsstoffene som følger med. Utførselsåpningen dekkes etter hvert av en liten haug med oppdyngede ekskrementer av sand som viser dyrets oppholdssted. Slike små sandhauger kan ofte sees ved lavvann. Dyrets egen kanal går opptil 20 centimeter ned i sanden.

Utbredelse

Fjæremark er vanlig på grunn sandbunn langs kysten. Arten har stor utbredelse fra Arktis, langs Europas kyster i Atlanterhavet og til Middelhavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg