Menneskeloppe (foto)

Menneskeloppe

Av /KF-arkiv ※.

Menneskeloppe er en art av insekter i ordenen lopper. Arten lever som blodsugere på mennesket. Den er utbredt over hele verden, men har blitt sterkt redusert med økende hygiene. I Norge har man regnet den som utryddet siden 1950.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Pulex irritans
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Den er flattrykt fra sidene, gulbrun og mellom 2 til 3,5 millimeter lang. I nakken mangler den en «kam» som finnes på de fleste andre lopper. Den hopper langt, over 35 centimeter bortover, og rundt 20 centimeter høyt.

Menneskeloppens larver utvikles i fuktige gulvsprekker og lignende, der det samles støv og avfall. I moderne leiligheter har de ingen utviklingsmuligheter. Når folk i våre dager blir bitt av lopper i Norge, skyldes det nesten alltid hønseloppe. Katteloppe kan også angripe mennesket, særlig dersom hovedverten er fraværende, men den er ikke vanlig i Norge. I Danmark er katteloppe imidlertid en stor plage.

Mennesket er den eneste primaten som har lopper, og da menneskeloppen naturlig også forekommer på rovdyr som rev og grevling, regner man med at den tidlig i menneskets utvikling ble overført fra disse dyrene. Sekundært kan menneskeloppe opptre på husdyr, særlig gris.

Menneskeloppen var sammen med rotteloppen hovedspreder av svartedauden.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

menneskeloppe
Pulex irritans
Artsdatabanken-ID
126789
GBIF-ID
1419547

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg