stikkmygg

Stikkmygg. Hannene lever av vegetabilsk næring, mens hunnene er blodsugere.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Stikkmygg som suger blod fra menneske.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Stikkmygg er en familie av insekter i ordenen tovinger. Det er omtrent 3450 arter som er kjent i verden, i Norge finnes 38. Det som i dagligtalen ofte omtales som mygg, er egentlig stikkmygg.

Faktaboks

Også kjent som
Culicidae

Beskrivelse

Stikkmygg er lette å kjenne igjen på sin smale kropp, tynne ben, lange følere og ikke minst sin lange stikke- og sugesnabel. Vingenes ribber er forsynt med små skjell.

Levevis

De samles vanligvis i store svermer som danser opp og ned i luften. På fuktige myrstrekninger kan stikkmygg om sommeren være så tallrike at det er vanskelig for mennesker å ferdes der.

Næring

Hannene lever av vegetabilsk næring, mens hunnene er blodsugere. For at blodet ikke skal koagulere sendes spytt inn i såret.

Forplantning

Eggene legges i eller ved vann, og larvene utvikles i vann. Larvene må ha oksygen fra luften, derfor må de av og til opp til overflaten. Stikkmygg i slekten Aëdes overvintrer på eggstadiet, mens stikkmygg i slektene Culex og Culiseta overvintrer som voksne individer.

Sykdom

Stikkmygg overfører mange farlige sykdommer: malaria (slekten Anopheles), gul feber (slekten Aëdes) og elefantiasis (slekten Culex).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg