akkar

Biodiversity Heritage Library/ Verlag von Friedländer & sohn. .
Lisens: CC BY 2.0

Akkar

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Akkar er en art av blekksprut i ordenen Theutoidea. Navnet kommer av akka, et gammelt ord for pil.

Faktaboks

Uttale
ˈakkar
Etymologi

etter akka, et gammelt ord for 'pil'

Også kjent som

Todarodes sagittatus, sprut, akker, ankertroll

Beskrivelse

Akkar er en tiarmet blekksprut med en torpedoformet kropp og spiss bakende med to trekantede finnefliker som minner om en pilespiss. Den veier opptil fem kilo og er 20–60 centimeter lang.

Utbredelse

Akkaren lever i store flokker i det nordlige Atlanterhav og forekommer enkeltvis langs hele Norskekysten.

Forekomst og fangst

Akkar har blitt fanget i store mengder, men det er noe nesten mystisk over dens forekomst. Det var i noen år vanlig at det vinterstid kom store stimer av akkar inn til kysten av Nord-Norge, mens den så kunne være fraværende i flere år på rad. Det har trolig sammenheng med tilstrømning av temperert vann. Fangstene kom enkelte år opp i nærmere 20 000 tonn. Fra 1985 var akkaren tilsynelatende forsvunnet, men i 2008 ble det igjen tatt en stor fangst i Eidsfjorden i Sortland. Det er uvisst om dette var begynnelsen på mer regelmessige fangster hos oss, men akkar gyter i andre områder, blant annet vest for Irland.

Den mest vanlige fangstmetoden er akkar- eller sprutdregg, kombinert med lys. Tidligere ble akkaren utelukkende brukt til agn i linefiske. I senere år har en økende andel gått til konsum. Ikke minst er blekksprut av stor interesse for andre europeiske land. En beslektet art fanges og spises i store mengder langs kysten av Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Sindre Roald

Den siste måneden har eg fått akkar på stang 3 av 5 fisketurer, eg klager ikkje ettersom eg liker akkar, men kan aldri huske å ha fått dette før, eg bor i Os kommune utenfor Bergen. Siste eg fikk var 30 cm

svarte Lauritz S. Sømme

Interessant at du får akkar på kroken. Ifølge Havforskningsinstituttet varierer forekomst akkar og de vil kanskje være interessert i dine funn.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg