Akkar

KF-bok. begrenset

Akkar, akker, kalles også sprut eller ankertroll, Todarodes sagittatus, en art av blekksprut i ordenen Theutoidea. Akkar er en tiarmet blekksprut med en torpedoformet kropp og spiss bakende med to trekantede finnefliker, som minner om en pilespiss. Den veier opptil 10–15 kg og blir 1,5 m lang. Akkaren lever i store flokker i det nordlige Atlanterhav og forekommer enkeltvis langs hele vår kyst. Navnet kommer av akka, et gammelt ord for pil.

Akkar har blitt fanget i store mengder, men det er noe nesten mystisk over dens forekomst. Det var vanlig at det vinterstid i noen år kom store stimer av akkar inn til kysten av Nord-Norge, mens den så kunne være fraværende flere år i strekk. Det har trolig sammenheng med tilstrømning av temperert vann. Siste periode med betydelige innsig av akkar var første halvdel av 1980-årene. Fangstene kom enkelte år opp i nærmere 20 000 tonn. Fra 1985 var akkaren tilsynelatende forsvunnet, men i 2008 ble det igjen tatt en stor fangst i Eidsfjord. Det er uvisst om dette er begynnelsen på mer regelmessige fangster hos oss, men akkar gyter i andre områder, bl.a vest for Irland.

Vanligste fangstmetode er akkar- eller sprutdregg, kombinert med lys. Tidligere ble akkaren utelukkende brukt til agn i linefiske. I senere år har en økende andel gått til konsum. Ikke minst er blekksprut av stor interesse for andre europeiske land. En besklektet art fanges og spises i store mengder langs kysten av Japan.

Temasider fra Havforskningsinsttuttet/blekksprut/akkar

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.