Kjempeblekksprut, en art av tiarmete blekkspruter i familien Architeuthidae, ordenen Teuthoidea. Den er den største av alle nålevende virvelløse dyr.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Architeuthis dux
Beskrevet av
Japetus Steenstrup, 1857
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Sugekopper hos kjempeblekksprut
Nærbilde av sugekoppene på en kjempeblekksprut som finnes ved NTNU Vitenskapsmuseet.
Av /NTNU Vitenskapsmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

Kjempeblekkspruten kan ha en kappe på 2 meter og opp til 12 meter lange armer. Vekten kan være 100 – 250 kilo. Øynene kan være 20 centimeter i diameter, og er større enn hos noe annet dyr.

Levevis

Leveviset til kjempeblekkspruten er lite kjent. Kjempeblekksprut kan bli mat for spermhval. Det er observert merker etter store sugeskåler på huden av hval etter kamp med kjempeblekkspruter.

Utbredelse

Kjempeblekkspruten lever i alle verdenshav på store havdyp, antagelig fra 500–1000 meter. Nyere forskning med DNA-analyser har vist at kjempeblekksprut har en verdensomfattende utbredelse, og at alle individer er i slekt med hverandre. De voksne blekksprutene holder seg på store dyp, mens unge blekkspruter eller larver føres med havstrømmene fra ett område til et annet.

I havet rundt Antarktis lever blekkspruten Mesonychoteuthis karmoni, som kan bli like stor, eller kanskje enda større.

I Norge

Kjempeblekksprut
Professorene Erling Sivertsen og Svein Haftorn gjør målinger av en kjempeblekksprut som drev i land ved Ranheim 2. oktober 1954. Total lengde på dette individet er 9,2 meter.
Av /NTNU Vitenskapsmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

Det er kjent omkring tjue funn av kjempeblekksprut langs norskekysten, hvor de har drevet i land. Det tyder på at de kommer hit med Golfstrømmen. En modell av en kjempeblekksprut som drev i land i Trondheimsfjorden henger under taket på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kjempeblekksprut
Architeuthis dux
Artsdatabanken-ID
120218
GBIF-ID
2290184

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg