kjempeblekksprut

Kjempeblekksprut

Ukjent/NTNU Vitenskapsmuseet. CC BY 2.0

Kjempeblekksprut, en art av tiarmete blekkspruter i familien Architeuthidae, ordenen Teuthoidea. Den er den største av alle nålevende virvelløse dyr.

Kjempeblekkspruten kan ha en kappe på 2 meter og opp til 12 meter lange armer. Vekten kan være 100 – 250 kilo. Øynene kan være 20 centimeter i diameter, og er større enn hos noe annet dyr.

Leveviset til kjempeblekkspruten er lite kjent. Kjempeblekksprut kan bli mat for spermhval. Det er observert merker etter store sugeskåler på huden av hval etter kamp med kjempeblekkspruter.

Kjempeblekkspruten lever i alle verdenshav på store havdyp, antagelig fra 500–1000 meter. Nyere forskning med DNA-analyser har vist at kjempeblekksprut har en verdensomfattende utbredelse, og at alle individer er i slekt med hverandre. De voksne blekksprutene holder seg på store dyp, mens unge blekkspruter eller larver føres med havstrømmene fra ett område til et annet.

I havet rundt Antarktis lever blekkspruten Mesonychoteuthis karmoni, som kan bli like stor, eller kanskje enda større.

Det er kjent omkring tjue funn av kjempeblekksprut langs norskekysten, hvor de har drevet i land. Det tyder på at de kommer hit med Golfstrømmen. En modell av en kjempeblekksprut som drev i land i Trondheimsfjorden henger under taket på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.