Kjempeblekksprut, en art av tiarmete blekkspruter i familien Architeuthidae, ordenen Teuthoidea. Den er den største av alle nålevende virvelløse dyr, og kan ha en kropp på opp til 6 meter og opp til 12 meter lange armer. Vekten overskrider ett tonn. Øynene kan være 20 cm i diameter og er større enn hos noe annet dyr.

Kjempeblekkspruten lever på store havdyp, antagelig fra 500 - 1000 meter eller enda dypere. Dens levevis er lite kjent. Nyere forskning med DNA-analyser har vist at kjempeblekksprut har en verdensomfattende utbredelse, og at alle er i slekt med hverandre. De voksne blekksprutene holder seg på store dyp, mens unge blekkspruter eller larver føres med havstrømmene fra ett område til et annet.

Flere funn av kjempeblekksprut er kjent langs norskekysten, hvor de har drevet i land. Det tyder på at de kommer hit med Golfstrømmen. En kjempeblekksprut som drev i land i Trøndelag ble montert og henger under taket på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Kjempeblekksprut kan bli mat for spermhval. Det er observert merker etter store sugeskåler på huden av hval etter kamp med kjempeblekkspruter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.