Sandpyntekrabbe
Sandpyntekrabbe (Hyas araneus), også kalt mandalinpyntekrabbe, er blant de to vanligste pyntekrabbeartene langs norskekysten. Krabbens skall kan bli opptil 115 millimeter langt.
Sandpyntekrabbe
Av /Shutterstock.

Pyntekrabber er en gruppe krabber som hører til familien stankelbeinkrabber. To arter er vanlige langs Norges kyst: vanlig pynktekrabbe og sandpyntekrabbe

Faktaboks

Også kjent som
maskeringskrabber
Beskrevet av
William Elford Leach, 1814

Beskrivelse

Pyntekrabbene har fem par lange lange bein. Kroppen er trekantet og spiss foran, og forsynt med to pannetorner.

På ryggskjoldet sitter pigger, hvor de fester alger, hydroider, svamper og lignende fra omgivelsene. Skallet blir ofte overgrodd med forskjellige organismer, slik at krabben knapt er synlig. Kommer en pyntekrabbe pyntet med rødalger inn i en skog av grønnalger, skifter den ut de røde med grønne for å bli mindre synlig. Som andre krepsdyr, skifter de skall, og er da en tid fri for organismer på ryggskjoldet.

Arter

Vanlig pynteprabbe

Vanlig pyntekrabbe, Hyas coarctatus, kalles også gitarpyntekrabbe. Det trekantete skjoldet er 50 millimeter i bredden og 65 millimeter langt. Den har sin utbredelse i det nordlige Atlanterhav, og også ved Grønland og Nord-Amerika. Noe mindre utbredt her til lands enn den følgende arten.

Sandpyntekrabbe

Sandpyntekrabbe, Hyas araneus, som også kalles mandalinpyntekrabbe har et pæreformete skall som blir opptil 90 millimeter i bredde og 115 millimeter i lengde. Dette er en av de vanligste krabber her til lands med stor utbredelse langs våre kyster og i det nordlige Atlanterhav. Begge artene er utbredt fra strandsonen og til flere hundre meters dyp.

Føde

Føden består blant annet av sjøstjerner.

Systematikk

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

pyntekrabber
Hyas
Artsdatabanken-ID
16614
GBIF-ID
2226646

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg