Den norske atlanterhavsstrømmen, gren av Den nordatlantiske strømmen som fortsetter inn i Norskehavet.

Den vesentlige delen av denne innstrømmingen skjer i renna mellom Færøyene og Shetlandsøyene. Strømmen har her en dybde på ca. 600 meter, og vannet har en midlere temperatur på ca. 8 °C og en saltholdighet på 35,4 ‰. Nær overflaten kan strømhastigheten komme opp i 0,3 meter per sekund (m/s).

Den norske atlanterhavsstrømmen følger kontinentalsokkelskråningen utenfor vestkysten av Norge. Utenfor Troms deler den seg: én gren fortsetter inn i Barentshavet som Nordkappstrømmen, en annen gren går videre mot nord i retning Svalbard (Vestspitsbergenstrømmen). På grunn av avkjøling og blanding med omliggende vannmasser, har nå temperaturen sunket til under 5 °C, mens saltholdigheten er på rundt 35 ‰. Vestspitsbergenstrømmen transporterer relativt varmt, salt vann inn i Polhavet gjennom Framstredet. Her dukker dette under det lettere (mindre salte) overflatelaget.

Varmetransporten knyttet til Den norske atlanterhavsstrømmen, samt transport av forholdsvis varm luft med de fremherskende sørvestlige vinder, er med å gi Norge et mildere klima enn andre områder på samme breddegrad. Se også Golfstrømmen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.