Spolormer (tegning)

Spolormer. Hannen og hunnen er omtrent i halv størrelse. Egget er sterkt forstørret.

Av /Store norske leksikon ※.

Spolormer er rundormer (i rekken Nematoda) i slekten Ascaris innen familien Ascarididae. De har en hvit og spoleformet kropp. Spolormene er såkalte innvollsormer og virker som parasitter i virveldyrs tarmkanal.

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Menneskets spolorm

Menneskets spolorm (Ascaris lumbricoides) er innvollsorm hos mennesket og lever i tynntarmen, ofte i store mengder. Den forekommer også hos svin. Hos mennesker gir den sykdommen ascariasis.

Hunnen er 25–40 centimeter lang, sjeldnere lengre, og hannen er 15–25 centimeter lang. Hannen skiller seg også fra hunnen ved sin krumme halespiss. Spolormen utmerker seg ved sin enorme fruktbarhet, og en hunn kan inneholde 25 millioner egg. De befruktede eggene er forsynt med motstandsdyktige skall og tømmes med vertens avføring. Inne i egget utvikler larven seg til andre larvestadium. Det tar minst seks uker, og det er dette stadiet som forårsaker infeksjon.

Spolormen utvikler seg uten mellomvert. Hvis eggene i løpet av to til tre måneder igjen kommer inn i et menneskes tarmkanal kan de utvikle seg videre. Man kan få i seg eggene med uvaskede grønnsaker. Larvene som klekker fra eggene, foretar en lang vandring. De borer seg gjennom tarmveggen, følger lymfesystemet og venene til hjertet, og kommer opp i munnen via lungene. Verten merker ikke små larver, og disse kan svelges og kommer igjen ned i tarmkanalen.

Spoleormene blir kjønnsmodne etter 2–3 måneder. En orm lever antagelig et år, og kan produsere 200 000 egg hver dag. Ofte merker verten ingen ting til infeksjonen før ormene kommer ut.

Andre arter av spolormer

Grisens spolorm (Ascaris suum) ligner sterkt på menneskets spolorm i bygning og livssyklus. Den er en skadelig parasitt på gris, men kan ikke fullføre sin utvikling i mennesker. Larvene kan antagelig også leve i meitemark og gjødselbiller.

Hos hest opptrer Ascaris megalocephala, og hos hund og katt Ascaris canis. Slekten Heterakis hører også til spolormene. Den omfatter arter som lever i tarmene til fugler, blant annet til hønsefugler og ryper.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

spolormer
Ascaris
Artsdatabanken-ID
132541
GBIF-ID
1483572

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg