skjellrygger

skjellryggen Acanthicolepis asperrima
Av /Artsdatabanken.
Lisens: CC BY SA 4.0
skjellrygg (Polynoidae) Leucia nivea
Av /Artsdatabanken.

Artikkelstart

Skjellrygger er en gruppe marine leddormer i klassen flerbørstemark. De kjennetegnes ved at ryggen er dekket av bladformede skjell. Dette er en artsrik gruppe med mer enn 80 arter langs norskekysten.

Faktaboks

Også kjent som

Polynoidae, Sigalionidae, Aphroditidae, Pholoidae

Bygning

Skjellryggene har store og tydelige bladformede skjell, som dekker det meste av ryggsiden. Disse skjellene er myke og sitter festet på oversiden av parapodiene. Parapodiene sitter på siden av dyret, brukes til bevegelse og bærer børster. Skjellene kan være glatte eller ha ulike typer utvekster. Hele ryggen er dekket med skjell slik at leddene hos dyret og strukturer på hodet er dekket. Ryggskjellene er fordelt på omtrent annet hvert segment, og dekker ryggsiden som takstein.

Individene har børster langs sidene, og forrest sitter to par øyne og flere lange trådformete tentakler. Hos noen arter er ryggen dekket av omdannede børster, som hos gullmus.

Familier

Skjellrygger er egentlig et samlebegrep på norsk, og omfatter fire ulike familier flerbørstemark. Den mest artsrike familien er Polynoidae med omlag 65 arter i norske farvann. Artene er gjerne spesialisert til å leve i ulike leveområder, habitater, på hardbunn, i tareskogen, eller på bløtbunn.

Familien Aphroditidae regnes også til skjellryggene, og til den hører gullmus, som også er vanlig i norske farvann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg