leppefiskfamilien

Labridae, leppefiskfamilien. Foto fra: Sangstrup Klint

Labridae, leppefiskfamilien. Foto fra: Sangstrup Klint

Artikkelstart

Leppefiskfamilien er en fiskefamilie i ordenen piggfinnefisker. Familien omfatter over 550 arter og finnes i de fleste hav. Artsrikdommen er størst i tropiske strøk.

Faktaboks

Også kjent som
Labridae

Biologi

Leppefiskene er saltvannsfisk og de skiller seg fra de andre piggfinnefiskene ved at det bare er de forreste delene av rygg-, gatt- og bukfinnene som har stive finnestråler. Resten av finnestrålene er leddete.

Leppefiskene har sterke tenner i randen av kjevene og de har i tillegg kraftige svelgknokler eller -tenner til å knuse muslinger og krepsdyr med. De har i tillegg fyldige lepper, noe som har gitt familien sitt norske navn.

Kroppen til de fleste leppefisk er lang og sammentrykt fra sidene. De har store skjell. Mange arter har vakre farger, og artene i denne familien er svært variable i form og størrelse. Biologien er hos mange arter svært interessant. Hos mange arter skifter individene kjønn under veksten. De er oftest først hunn før de til slutt blir hann. Dette gjelder for eksempel hos berggylt og hos rødnebb (hunn) og blåstål (hann).

I Norge finnes sju arter:

Rensefisk

Noen av disse artene fungerer som rensefisk i lakseoppdrettsanlegg. Leppefiskene blir da brukt til å fjerne parasitter (lakselus) fra huden til laks. Det er hovedsakelig berggylt, bergnebb og grønngylt som blir benyttet som rensefisk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg