Børstemark, fellesbetegnelse for to klasser i rekken leddormer. Hvert kroppsledd bærer oftest fire knipper av børster, som har gitt grunnlag for navnet børsteormer.

Børstene sitter i dype hudinnposninger (børstesekker), beveges ved egne muskler og tjener som bevegelsesorganer; de kan være enkle eller sammensatte, tynne eller tykke, kamlignende, krokformede osv.; ofte er en sentral børste i knippet særlig sterkt utviklet som en «støttebørste», acicula. Børsteknippene sitter ofte på særegne, uleddede utbuktninger av kroppsveggen, de såkalte børsteføtter (parapodier); vanligvis er det to par børsteføtter på hvert segment, et dorsalt og et ventralt par, sjeldnere er børsteføttene smeltet sammen så det bare er ett par på hvert ledd. Ofte har også forskjellige vedheng (cirrer eller antenner, gjeller) sitt utspring på børsteføttene.

Børsteormene hører til to klasser:

1) Flerbørstemark (havbørstemark), hører til klasse Polychaeta. De har som regel børstene på børsteføtter, som også ofte bærer cirrer og gjeller.

2) Fåbørstemark (jord- og ferskvannsleddormer), hører til underklasse Oligochaeta. De mangler børsteføtter, cirrer og gjeller og har få (oftest bare to) børster i hvert knippe.

Hågvar, E. B. 2010. Det zoologiske mangfoldet. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo.

Pechenik, J. A. 2010. Biology of the Invertebrates. 606 sider. McGraw-Hill, International Edition.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.