Børstemark
Protula tubularia er en art tilhørende klassen flerbørstemark. Denne fra Egeerhavet.
Børstemark
Av /Shutterstock.

Børstemark er en fellesbetegnelse for flerbørstemark og fåbørstemark, som i biologisk systematikk er to klasser av leddormer. Børstemark brukes ofte som en kortform for flerbørstemark.

Faktaboks

Uttale
bˈørstemark
Også kjent som
børsteormer, flerbørstemark

Beskrivelse

Kroppen til børstemark har indre og ytre leddeling, som er typisk for leddormer. Hvert kroppsledd hos børstemark bærer som oftest fire knipper av børster, som har gitt grunnlag for navnet børstemark. Børstene sitter i dype innposninger (børstesekker) i huden. Børstene beveges ved egne muskler og tjener som bevegelsesorganer. De kan være enkle eller sammensatte, tynne eller tykke, kamlignende, krokformede og så videre. Ofte er en sentral børste i knippet særlig sterkt utviklet som en «støttebørste», acicula. Børsteknippene sitter ofte på særegne, uleddede utbuktninger av kroppsveggen, de såkalte børsteføttene (parapodier). Vanligvis er det to par børsteføtter på hvert segment, et dorsalt og et ventralt par, sjeldnere er børsteføttene smeltet sammen så det bare er ett par på hvert ledd. Ofte har også forskjellige vedheng (cirrer eller gjeller) sitt utspring på børsteføttene.

Klasser

Børsteormene hører til to klasser:

1) Flerbørstemark (havbørstemark), hører til klasse Polychaeta. De har som regel børstene på børsteføtter, som også ofte bærer cirrer og gjeller.

2) Fåbørstemark (jord- og ferskvannsleddormer), hører til underklasse Oligochaeta. De mangler børsteføtter, cirrer og gjeller og har få (oftest bare to) børster i hvert knippe.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hågvar, E. B. 2010. Det zoologiske mangfoldet. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo.
  • Pechenik, J. A. 2010. Biology of the Invertebrates. 606 sider. McGraw-Hill, International Edition.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg