Virvelløse dyr er en fellesbetegnelse for dyr uten ryggrad (virvelsøyle) eller ryggstreng. Virvelløse dyr er altså alle dyr unntatt virveldyrene

Virvelløse dyr finnes overalt fra de store havdyp til de høyeste fjell. Mange av artene opptrer i enorme antall individer. 

Innen dyreriket er det beskrevet ca. 1,35 millioner arter, men mange forskere regner med at det finnes mellom 10 og 30 millioner dyr. De virvelløse dyrene utgjør 96 prosent av alle kjente arter i dyreriket. 

De virvelløse dyrene deles inn i 35 rekker. Artene i omtrent halvparten av rekkene finnes utelukkende i havet, mens arter innen de resterende rekkene finnes ofte både i hav og ferskvann. 

Rekken med flest arter er leddyr som utgjør ca. 85 prosent av alle kjente dyrearter. Her finner vi insektene som er den mest vellykkede av alle dyregrupper, med nærmere én million kjente arter. Til leddyrene hører også edderkoppdyrene som lever på land og alle krepsdyrene i ferskvann og saltvann, med reke, hummer og krabbe som kjente arter.

Svamper er de mest primitive flercellede dyrene. De er som oftest fastsittende og filtrerer næringspartikler som finnes i vannet. Blant bløtdyrene finnes blant annet blekksprutene, som er de mest intelligente virvelløse dyrene. Til bløtdyrene hører også snegler og skjell. Leddormer er en stor og variert gruppe med blant annet meitemark, tusenbein og børstemark. Nesledyrene utgjøres av manetene og av koralldyrene som oftest lever fastsittende i kolonier på havbunnen. Blant rekkene med virvelløse dyr finnes eiendommelige dyr som bjørnedyr, som overlever ekstrem varme og kulde, mosdyrene som lever i kolonier og dyr med finurlige navn som fløyelsdyr og armfotinger

Tidligere ble også encellete dyr regnet med blant de virvelløse dyrene, men de encellete regnes nå med til riket protoktister (Protoctista) sammen med algene.

Brusca, R. C. & Brusca, G. J. (2003). Invertebrates. 2nd edition. Sinauer, Sunderland, Massachusetts.

Hågvar, E. B. (2010). Det zoologiske mangfoldet. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo.

Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. 7th edition. 606 sider. McGrawHill, New York. 

Lokki, J. (red.) (2003). Dyr i verdens natur. Virvelløse dyr (Til norsk ved Lauritz Sømme). 309 sider. Bertmark Norge, Oslo.

Totland, G. K. & Steigen, A. L. (2016). Dyreriket - en zoologisk reise. 499 sider. Universitetsforlaget, Oslo.

Økland, J. & Økland, K. A. (1991). Dyreliv i vann og vassdrag. 8. utgave. 152 sider. Cappelen, Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.