Klegg
Klegg (foto, storklegg)

Klegg. Storklegg, Tabanus sp. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Foto

Nærbilde av en storklegg-hunn.

Klegg er en insektfamilie med kraftige fluer der hunnen suger blod og hannen lever av blomstersaft. Noen typer klegg kan være plagsomme for mennesker. Kleggbitt gir ofte en kraftig, rød hevelse på huden. Noen kan få allergiske reaksjoner. Det er rundt 4000 kjente kleggarter i verden. 37 av dem lever i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Tabanidae

Beskrivelse

Klegg kan bli mellom 7 og 30 millimeter lange. Kleggene har store øyne og regnbuefargede bånd eller flekker på de brede vingene. De har kraftige stikke- og sugesnabler, og hos den afrikanske Pangonia-kleggen kan snabelen være dobbelt så lang som kroppen.

Levevis

De fleste kleggartene er solskinnsdyr. Oftest sitter kleggen på offeret når den suger blod, men Pangonia-artene holder seg flygende under blodsugingen.

Kleggene legger eggene sine i klumper og nær vann. De sylindriske larvene har ofte ringformede vorter rundt leddene. De fleste klegglarver lever som rovdyr i vann eller fuktig jord.

Storklegg

Artene i slekten storklegg (Tabanus) angriper som oftest store pattedyr. De seks norske artene er våre største klegger og kan bli opptil 24 mm lange. De flyr med en summende lyd. En av de vanligste norske artene er kuklegg. Den er meget stor med gråsvart bryst og en mørk, vepselignende bakkropp. Hunnen suger blod av hester og kveg, særlig i nærheten av skog. Den kan av og til stikke mennesker.

Regnklegg og blindinger

Regnklegg-hann, fotografert av Sandy Rae, tilgjengelig under CC-BY-SA-2.0.

.
Lisens: fri

Det finnes to norske arter av regnklegg (Haematopota). De er blant de minste kleggene, og er gråaktige med hvitspettede vinger. Regnklegghunnene stikker oftest på regntunge og fuktige dager. Både regnkleggene og blindingene, Chrysops, er kjent som pågående blodsugere på mennesker. De summer lavt og man legger først merke til dem når de stikker. Blindingene er middelsstore klegger som er lett gjenkjennelige på de mørke tverrbåndene på vingene. De stikker ubehagelig.

Klegg og folkehelse

Klegg finnes i alle verdensdeler unntatt Antarktis, men de fleste artene lever i tropene. Når det er svært store svermer av klegg et sted er det oftest umulig for mennesker og husdyr å være ute om dagen. Klegg kan overføre sykdommer når de stikker, som miltbrann, afrikansk kvegpest og husdyrsykdommen surrah. I Vest-Afrika er den bærer av en rundorm, Loa loa, som kan forårsake infeksjonssykdommen loiasis. Klegg som sykdomsbærere er ikke et problem i Nord-Europa.

Folketro

I gamle dager trodde man at urolig klegg varslet om regn.

Systematikk

Klegger tilhører underordenen laverestående fluer eller Brachycera.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

klegg
Tabanidae
Artsdatabanken-ID
21045
GBIF-ID
6919

Kommentarer (3)

skrev Vinicius Souza

bildet av forfatterskapet mitt har en feil i navnet mitt i sitatet, det er bildet med fluen som flyr, grønn bakgrunn, mitt fulle navn er Vinícius Rodrigues de Souza, forkortet til Vinícius R. Souza

svarte Synøve Kamøy

Hei, Vinícius!
Takk for at du gjorde oss oppmerksom på det - det er nå rettet opp i. //Thanks for letting us know - the misspelling has now been corrected.

Vennlig hilsen,
Synøve Kamøy

skrev Sverre Olav Lundal

Ad klegg og folketru: i dag er det mykje klegg ute etter blod, og det er varsla regn til kvelden...

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg