Herodes Antipas, sønn av Herodes den store, bror av Herodes Arkhelaus og halvbror av Filippus. Etter farens død i år 4 fvt., ble han utnevnt til romersk lydkonge, tetrark, over Galilea og Perea, der han regjerte til år 37 evt. Som sin far var han hellenist og venn av romerne.

Herodes Antipas bygde flere byer, blant annet Tiberias (som en rent hellenistisk by) på vestsiden av Gennesaretsjøen. Han giftet seg først med en datter av nabateernes konge, Aretas 4, men ektet senere sin bror Filippus' hustru Herodias. Følgen var en krig med Aretas, hvor Antipas led nederlag.

I 39 evt. dro Herodes Antipas med sin hustru Herodias til Roma for å be om å få en kongetittel, men Caligula lot ham i stedet forvise til Lugdunum (Lyon), i Gallia, hvor han visstnok ble drept snart etter.

Johannes døperen skal ha påtalt inngåelsen av ekteskap med brorens tidligere kone, noe som vakte Herodes Antipas' harme. Men det var Herodias' datter Salomes ønske som førte til Johannes' død. Gjennom sin dans skal hun ha begeistret sin onkel/stefar slik at hun skulle få et ønske oppfylt. På sin mors oppfordring, ba hun om å få Johannes' hode på et fat. Herodes Antipas beordret derfor døperen Johannes henrettet, og hans hodet bragt til piken. (Markus 6,16–29 og Matteus 14,3–12) Dette er blitt et kjent motiv i kunsten.

Herodes Antipas' tilknytning til prosessen mot Jesus (Lukas 23,6–12) er omstridt. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. mai 2012 skrev Kristin Brandtsegg JOhansen

Herodes Antipas var født i år 20 f.Kr, og overtok makten over Perea og Galilea i år 4 f.Kr (fødselsåret som står oppført stemmer ikke, det var ikke mulig å foreslå endringer i den sideboksen der fødsel- og dødsår står oppført)

12. juni 2012 skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,

Beklager litt seint svar.

Du har helt rett i at fødselsåret er feil, og dette er nå rettet opp. Det er et problem noen steder at regjeringstid har erstattet fødsels/dødsår. Vi vil etterhvert få mye finere faktabokser som gjør at vi kan legge inn flere opplysninger, så da kan vi få plass til begge deler.Med vennlig hilsen

Marte Ericsson Ryste

Redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.