Herodes Antipas, sønn av Herodes den store, bror av Herodes Arkhelaus og halvbror av Filippus. Etter farens død ble han utnevnt til romersk lydkonge, tetrark, over Galilea og Perea. Likesom sin far var han hellenist og venn av romerne. Han bygde flere byer, bl.a. Tiberias (som en rent hellenistisk by) på vestsiden av Gennesaretsjøen. Han ektet først en datter av araberkongen Aretas 4, men ektet senere sin bror Filippus´ hustru Herodias. Følgen var en krig med Aretas, hvor Antipas led nederlag, og at Johannes døperen opptrådte mot ham i Perea (Mark 6,16–29), hvoretter Herodes Antipas lot ham henrette.

Herodes Antipas´ tilknytning til prosessen mot Jesus (Luk 23,6–12) er omstridt. I 39 e.v.t. dro Herodes Antipas med sin hustru til Roma for å oppnå kongeverdigheten, men Caligula lot ham i stedet forvise til Lugdunum (Lyon), hvor han visstnok ble drept snart etter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. mai 2012 skrev Kristin Brandtsegg JOhansen

Herodes Antipas var født i år 20 f.Kr, og overtok makten over Perea og Galilea i år 4 f.Kr (fødselsåret som står oppført stemmer ikke, det var ikke mulig å foreslå endringer i den sideboksen der fødsel- og dødsår står oppført)

12. juni 2012 skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,

Beklager litt seint svar.

Du har helt rett i at fødselsåret er feil, og dette er nå rettet opp. Det er et problem noen steder at regjeringstid har erstattet fødsels/dødsår. Vi vil etterhvert få mye finere faktabokser som gjør at vi kan legge inn flere opplysninger, så da kan vi få plass til begge deler.Med vennlig hilsen

Marte Ericsson Ryste

Redaktør

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.