Herodes Antipas

Faktaboks

Herodes Antipas
Født
20 fvt.
Død
39 evt., Gallia
Omtrentlig fødselsår
Herodes' gjestebud
Av /Wodsworth Atheneum Museum of Art.

Artikkelstart

Herodes Antipas var sønn av Herodes den store, bror av Herodes Arkhelaus og halvbror av Filippus. Etter farens død i år 4 fvt. ble han utnevnt til romersk lydkonge, tetrark, over Galilea og Perea, der han regjerte til år 37 evt. Som sin far var han påvirket av hellenismen og venn av romerne.

Herodes Antipas bygde flere byer, blant annet Tiberias (som en rent hellenistisk by) på vestsiden av Genesaretsjøen. Han giftet seg først med en datter av nabateernes konge, Aretas 4, men ektet senere sin bror Filippus' hustru Herodias. Følgen var en krig med Aretas, hvor Antipas led nederlag.

I år 39 evt. dro Herodes Antipas med sin hustru Herodias til Roma for å be om å få en kongetittel, men Caligula lot ham i stedet forvise til Lugdunum (Lyon), i Gallia, hvor han visstnok ble drept snart etter.

Herodes Antipas i bibeltekstene

Johannes døperen skal ha påtalt inngåelsen av ekteskap med brorens tidligere kone, noe som vakte Herodes Antipas' harme. Men det var Herodias' datter Salomes ønske som førte til Johannes' død. Gjennom sin dans skal hun ha begeistret sin onkel/stefar slik at hun skulle få et ønske oppfylt. På sin mors oppfordring, ba hun om å få Johannes' hode på et fat. Herodes Antipas beordret derfor døperen Johannes henrettet, og hans hodet brakt til piken (Markusevangeliet 6,16–29 og Matteusevangeliet 14,3–12) Dette er blitt et kjent motiv i kunsten.

Herodes Antipas' tilknytning til prosessen mot Jesus (Lukasevangeliet 23,6–12) er omstridt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kristin Brandtsegg JOhansen

Herodes Antipas var født i år 20 f.Kr, og overtok makten over Perea og Galilea i år 4 f.Kr (fødselsåret som står oppført stemmer ikke, det var ikke mulig å foreslå endringer i den sideboksen der fødsel- og dødsår står oppført)

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Beklager litt seint svar.Du har helt rett i at fødselsåret er feil, og dette er nå rettet opp. Det er et problem noen steder at regjeringstid har erstattet fødsels/dødsår. Vi vil etterhvert få mye finere faktabokser som gjør at vi kan legge inn flere opplysninger, så da kan vi få plass til begge deler.Med vennlig hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg