Kirkefedrene ble oppfattet som kirkelige autoriteter. Dermed ble det viktig å klargjøre hvem de var. En svært sentral tekst om hvem som regnes som kirkefedre i katolsk tradisjon, finnes i det såkalte Decretum Gelasianum, et skrift fra første halvdel av 500-tallet som feilaktig har vært tilskrevet pave Gelasius 1. Skriftet inneholder blant annet en fortegnelse over de skriftene som er akseptert, og de som ikke er akseptert i den katolske kirke.
Etter en opplisting av de bibelske skriftene og vedtakene fra kirkemøtene i Nikea (325), Efesos (431) og Khalkedon (451), føyes det til: «verkene av de hellige fedrene som er akseptert i kirken». Deretter nevnes verkene til:
Deretter nevnes et lærebrev fra pave Leo den store (død 461), før det generelt vises til verkene av «alle de ortodokse fedrene som ikke avvek fra den hellige romerske kirke og heller ikke skilte seg fra dens tro og forskrifter, men ved Guds nåde ble i kommunion inntil deres siste dag».
Etter dette nevnes verker av Rufinus (omkring 345–410), men det presiseres at det er snakk om de verkene som den ærverdige Hieronymus aksepterte. Det samme gjelder Origenes (omkring 185–omkring 251): «noen verker av Origenes – de som den velsignede Hieronymus ikke forkastet, er akseptert, men de øvrige må forkastes». Også verkene til Evsebios av Caesarea kritiseres, blant annet fordi han skrev et forsvarsskrift for «skismatikeren Origenes».
I det siste kapitlet i Decretum Gelasianum listes det opp en rekke bøker som er knyttet til heretikere og skismatikere. Der finner vi flere av de skriftene som kalles «tidligkristne apokryfer», men også kirkelige forfattere som på et eller annet punkt avvek fra Romerkirken. Det gjelder blant annet Tertullian (160–220), Clemens av Alexandria (150–215) og Origenes.
Den forståelsen av kirkefedrene som kommer til uttrykk i denne teksten, er representativ for det katolske synet – med fokus på forfattere som forsvarte den rette, kirkelige lære, og som forble innenfor den katolske kirken inntil sin død. Fordi Tertullian etter hvert brøt med den romersk-katolske kirken, er han – ut fra denne forståelsen – ikke å regne som en kirkefar. Det samme gjelder en av den tidlige kristendommens største teologer, Origenes, fordi han hadde synspunkter som senere ble regnet som heretiske.
I nyere tid blir denne strenge definisjonen av hvem som kan regnes som en kirkefar, vanligvis ikke gjennomført når det gjelder utgivelser av kirkefedrenes skrifter. Typisk nok inneholder den amerikanske (katolske) serien med oversettelser av kirkefedrenes skrifter, «The Fathers of the Church» oversettelser av mange av skriftene til både Tertullian, Origenes og Evsebios av Caesarea.
Kommentarer (2)
skrev Tor-Ivar Krogsæter
«Starten på det moderne historiske og litterære studiet av kirkefedrenes settes gjerne […]»: Kirkefedrenes hva? Virke? Liv? Tenkning, teologi og filosofi?
svarte Reidar Hvalvik
Det er nok bare kommet med en s for mye. Det dreier seg om "studiet av kirkefedrene"
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.