Kilde i New Hampshire, USA
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Kilde er et sted hvor grunnvann kommer fram. Kilder finnes ofte i skråninger hvor et lag av sand ligger på et vanntett leirlag eller på fast berggrunn. Vannet renses i grunnen, slik at kildevann ofte er bedre drikkevann enn vann fra innsjøer eller elver.

Faktaboks

Også kjent som

kjelde, ile, olle eller oppkomme

En skiller mellom stabile (eustatiske) kilder som har noenlunde konstant vannføring, temperatur og mineralinnhold hele året, og ustabile (astatiske) kilder med varierende vannføring og temperatur etter årstiden. I fjellet er de astatiske kildene vanligst.

Varm kilde, terme

I varme kilder kommer vannet fra så store dyp at det varmes opp av jordvarmen. I vulkanske strøk kan temperaturen i vannet komme opp til kokepunktet (se geysir).

Mineralkilde

I mineralkilder innholder vannet løste salter fra de bergartene det har passert, og brukes ofte til mineralvann. Mange av disse kildene, for eksempel i Aachen, Bad Ems (Tyskland), Karlovy Vary (Tsjekkia) og Vichy (Frankrike) er også varme. I eldre tid ble mange kilder ansett som hellige, ikke minst på grunn av deres helsebringende virkning. Et eksempel er Olavskilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg