kilde (grunnvann)

Artikkelstart

Kilde, kjelde, ile, olle eller oppkomme, sted hvor grunnvannet kommer frem i dagen. Finnes ofte i skråninger hvor et lag av sand ligger på et vanntett leirlag eller på fast berggrunn. Vannet renses i grunnen, slik at kildevann ofte er bedre drikkevann enn innsjø- eller elvevann.

En skiller mellom stabile (eustatiske) kilder som har noenlunde konstant vannføring, temperatur og mineralinnhold hele året, og ustabile (astatiske) kilder med varierende vannføring og temperatur etter årstiden. I fjellet er de astatiske kilder vanligst.

Varm kilde, terme

Vannet kommer fra så store dyp at det varmes opp av jordvarmen. I vulkanske strøk kan temperaturen i vannet komme opp til kokepunktet (se geysir).

Mineralkilde

Vannet inneholder løste salter fra de bergarter det har passert, og brukes ofte til mineralvann. Mange av disse kildene, for eksempel i Aachen, Bad Ems (Tyskland), Karlovy Vary (Tsjekkia) og Vichy (Frankrike) er også varme. I eldre tid ble mange kilder ansett som hellige, ikke minst på grunn av deres helsebringende virkning, jamfør Olavskilder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg