Kilde, kjelde, ile, olle eller oppkomme, sted hvor grunnvannet kommer frem i dagen. Finnes ofte i skråninger hvor et lag av sand ligger på et vanntett leirlag eller på fast berggrunn. Vannet renses i grunnen, slik at kildevann ofte er bedre drikkevann enn innsjø- eller elvevann.

En skiller mellom stabile (eustatiske) kilder som har noenlunde konstant vannføring, temperatur og mineralinnhold hele året, og ustabile (astatiske) kilder med varierende vannføring og temperatur etter årstiden. I fjellet er de astatiske kilder vanligst.

Vannet kommer fra så store dyp at det varmes opp av jordvarmen. I vulkanske strøk kan temperaturen i vannet komme opp til kokepunktet (se geysir).

Vannet inneholder løste salter fra de bergarter det har passert, og brukes ofte til mineralvann. Mange av disse kildene, for eksempel i Aachen, Bad Ems (Tyskland), Karlovy Vary (Tsjekkia) og Vichy (Frankrike) er også varme. I eldre tid ble mange kilder ansett som hellige, ikke minst på grunn av deres helsebringende virkning, jamfør Olavskilder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.