Johannes (døperen)

Johannes, døperen. Marmorskulptur av Donatello. Museo dell'opera del duomo. Firenze.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Ifølge historien ønsket Salome seg døperen Johannes' hode på et fat.

Artikkelstart

Johannes var en jødisk profet som levde på samme tid som Jesus. Minnedag for døperen Johannes er 24. juni, sankthans.

Ifølge Lukasevangeliet var Johannes sønn av presten Sakarias og Elisabeth. Han var asket og holdt til i ødemarken i Judea. I ikoner fremstilles han slik Markusevangeliet beskriver ham: i en kappe av kamelhår med lærbelte om livet.

Johannes fikk tilnavnet 'døperen' fordi han døpte de som ønsket å gjøre bot for seg som tegn på at de hadde fått sine synder tilgitt. Noen av de han døpte ble hans disipler, og også etter hans død fantes grupper av Johannes-disipler. Også Jesus ble døpt av Johannes, ifølge Matteusevangeliet kapittel 3, vers 13 ff.

Lokaliseringen kan friste til teorier om at Johannes har hatt forbindelse med esseerne, og også visse likhetstrekk i forkynnelse, livsstil, og betydningen av renselsesritualer bestyrker ideen; forskjellene er imidlertid tilsvarende tydelige.

Betydning

Johannes spiller en viktig rolle i evangeliene og er også omtalt av historikeren Josefus. For evangelistene er det viktig å klarlegge forholdet mellom Jesus og Johannes som ifølge Lukas var i slekt. Johannes tegnes i rollen som forløper for Jesus, profeten som rydder veien for den Messias som kommer etter.

Mens Johannesevangeliet ser ut til å forutsette at Johannes og Jesus i en kort periode virket samtidig (kapittel 3, vers 22– kapittel 4, vers 2), forteller de andre evangeliene at Johannes allerede var arrestert og drept før Jesus trådte frem offentlig.

Henrettelse

Alle kilder er enige om at Johannes ble henrettet av Herodes Antipas. Josefus hevder at Herodes var redd for Johannes' innflytelse over folket, mens Markusevangeliet forteller at Johannes hadde angrepet Herodes direkte, blant annet for blodskam (incest) gjennom ekteskapet med svigerinnen Herodias (Markusevangeliet kapittel 6, vers 14–29). I denne versjonen er det Herodias som får Johannes henrettet. Han halshugges, og hun får hodet hans brakt inn på et fat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg