Mikkelsmesse er en katolsk kirkehøytid til minne om erkeengelen Mikael. Dagen feires 29. september. Mikael var en lederskikkelse i den himmelske hærskare. Som erkeengel kom han nærmest jomfru Maria i rang.

Mikkelsmesse ble feiret i Nidarosprovinsen med den nest høyeste liturgiske festgrad. I Norge var Mikkelsmesse helligdag helt frem til festdagsreduksjonen i 1770. I 1999 bestemte Kirkemøtet seg for å gjeninnføre feiringen av «Engelen Mikael og alle englers dag». Mikkelsmesse har ofte blitt feiret sammen med høsttakkefesten i Den norske kirke. I likhet med olsok og sankthans er Mikkelsmesse en av de gamle katolske festdagene som ikke har gått helt i glemmeboken.

I middelalderen knyttet det seg mange forestillinger til et overjordisk vesen som hadde så stor makt over menneskenes liv og død. Det er tema for noen strofer i Draumkvedet:

Dæ va sakte såle-Mikkjel

han  blæs i luren den lange

å no sko alle synde-sjæline

fram fe domen stande.

Og det var sakte såle-Mikkjel

han vog med skålevigt

så vog han alle syndesjælene

hen til Jesum Krist.

Det var mye redsel knyttet til Mikkelsmessenatt. Da skulle alle husdyrene være inne under tak. I Verdal het det at om man gikk ut den natten, skulle man se alt det gale som ville skje det kommende år. Mange steder var det forestillinger om at hvis vinden var ugunstig natten til mikkelsmesse, ville det komme «urnaut» eller «havokser» som spiste opp dyrene eller fôret. 

Mikkelsmesse kunne også varsle vinter og snø. I Sør-Norge var det en regel som sa at så mange dager det lå rim på marken før Mikkelsmesse, så mange dager skulle det ligge rim på marken etter gauksmesse (1. mai).

I folkelig tradisjon har Mikkelsmesse vært en viktig innhøstingsfest og derfor en av de store merkedagene i året. Til Mikkelsmesse skulle sauene være hentet ned fra fjellet og buskap og all avling skulle være i hus. Noen steder var også Mikkelsmesse flyttetid for tjenerne.

Vingesymboler av forskjellig slag har en dominerende posisjon blant merkene på primstavene. Vingene viser til at Mikael var en engel. Ofte kombineres vingene med kors. I Bjørgvin bispedømme står skålvekt-symbolet sterkt. Det henspeiler på at Mikael skulle veie menneskenes sjeler og avgjøre deres skjebne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.