pall

Merkede EUR-paller.
EUR-paller
Av .
Pall med fiskekasser

Artikkelstart

Pall er en lastbærer for transport og lagring av gods, som er formet slik at trucker og jekketraller kan flytte dem. Pallen har gjennomgående åpninger for håndtering med gaffeltruck eller pallgaffel (gaffel opphengt i heisekran) på langsidene og med jekketralle på kortsidene.

Faktaboks

Etymologi
norrønt pallr
Også kjent som

palle

Paller for bruk flere ganger lages av solid tre eller resirkulert plast. Engangspaller lages i tre, bølgepapp, plast og annet. Engangspaller brukes for å redusere returkostnader for tomme paller. Det finnes også plastpaller med innebygd sporing av pallen i sanntid ved hjelp av RFID-teknologi. Teknologien er dyrere å bruke enn strekkoder og benyttes derfor på varer med en viss verdi.

Pallen må alltid sikres slik at godset ikke faller av pallen. Til det benyttes krympfolie, stålbånd, plastbånd, teip, pallekarmer eller grinder. Pallboks er en pall med karmer, metallgrinder og lokk for å holde godset på plass. Det finnes både toveis- og fireveispaller. For spesialgods benyttes skreddersydde trekasser. Tilbehør til paller er kiler og klosser.

Speditørene har som regel en egen palleavdeling som holder orden på pallebeholdningen og palleregnskapet og kontrollerer utvekslingen av paller. Utveksling av paller er en tjeneste speditøren tilbyr kundene mot et vederlag.

Europaller

Europallen er standardisert med yttermål 800 × 1200 millimeter. EUR-pall A kan laste opp til 1500 kilogram og EUR B opp til 1000 kilogram. EUR-pallen finnes i fire størrelser:

  • 1/1-pall: 800 x 1200 millimeter
  • 1/2-pall: 600 x 800 millimeter
  • 1/3-pall: 400 x 800 millimeter
  • 1/4-pall: 400 x 600 millimeter

Det kan også være andre varianter, blant annet lavpall med lav høyde for en bestemt varegruppe, lagdelt pall med en eller flere lag med forskjellige varer, der hver varegruppe skilles med en EUR-pall og blandingspaller med flere varegrupper bygget på pallen slik at den blir en helpall. En EUR-pall kan håndteres fra alle fire sider.

Teknisk sett består en Europall, trepall, av 11 bord (planker), 9 blokker (støtteklosser) og 78 spiker. Plankene er omtrent 25 millimeter tykke. Høyden er 144 millimeter. Pallene må være korrekt merket med EUR i henhold til det internasjonale regelverket.

Det er flere hundre millioner slike Europaller i omløp i Europa og 1,5–2 milliarder slike paller globalt.

Den internasjonale EUR-standarden for paller ble lansert i 1961 av den internasjonale jernbaneunionen (UIC). DNV GL er sertifiseringsorgan i Norge.

Utvekslingssystemet for europaller

EUR-pallen er en utvekslingspall, som betyr at man får en kvittering for innlevert pall og oppgjør via transportør i henhold til avtale.

En utvekslingspall må være «trafikkdugelig» uten skader og rengjort. Den må ha EUR-merket på rett måte på høyre kloss, som sikrer at den er produsert etter kravene i Norsk Standard.

Pallen må også ha korrekt sertifiseringskode og ISPM-merking (som viser at treverket er varmebehandlet mot skadedyr). EU tillater innførsel av paller som oppfyller internasjonale krav. Treverket skal være fritt for bark og må ha gjennomgått varmebehandling. I Norge er det Mattilsynet som er ansvarlig for godkjenning og fører tilsyn med at virksomhetene som godkjennes oppfyller vilkårene for godkjenningen. Behandling av trevirke som brukes til å framstille treemballasje eller behandling av ferdig produsert treemballasje må også foregå i virksomheter som er godkjent av Mattilsynet, eventuelt være dokumentert av plantehelsemyndighetene i et annet land når det gjelder importert trevirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Einar Spurkeland

Bør nok detaljeres med forklaring av ulike pall typer, EUR pall med mål og vektklasser for gods, utvekslingsordningen for paller, plastpaller med sporing mv

skrev Knut A. Rosvold

Artikkelen overføres til kategorien Spedisjon og logistikk og bearbeides videre.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg