Jekketralle med pall
/Shutterstock.
Pall med fiskekasser
Ved
Paller brukes blant annet til lagring og transportering av ved.
Ved
Av .

Pall er en lastbærer for transport og lagring av gods som er formet slik at trucker og jekketraller kan flytte dem. Pallen har gjennomgående åpninger for håndtering med gaffeltruck eller pallgaffel (gaffel opphengt i heisekran) på langsidene og med jekketralle på kortsidene. Det finnes både toveis- og fireveispaller.

Faktaboks

Også kjent som

palle

Paller er blant de mest brukte lastbærerne, og det er bransjespesifikke standarder for merking av paller. Den mest kjente er Europallen (EUR), som måler 80 × 120 centimeter. De kan leveres med eller uten karmer. Transportpaller produseres i tre, plast og hard papp (engangspaller for å redusere returtransport).

Det kan også være spesialpaller tilpasset bestemte formål, blant annet lavpall med lav høyde for bestemte varegrupper, lagdelt pall med ett eller flere lag med forskjellige varer, der hver varegruppe skilles for eksempel med en EUR-pall, og blandingspaller med flere varegrupper bygget på pallen slik at den blir en helpall.

Paller som skal brukes flere ganger lages av solid tre eller resirkulert plast. Engangspaller lages i tre, bølgepapp, plast og annet materiale. Engangspaller brukes for å redusere returkostnader for tomme paller.

Pallboks er en pall med karmer, metallgrinder og lokk for å holde godset på plass. For spesialgods benyttes skreddersydde trekasser.

Speditører har som regel en egen palleavdeling som holder orden på pallebeholdningen og palleregnskapet og kontrollerer utvekslingen av paller. Utveksling av paller er en tjeneste speditøren tilbyr kundene mot et vederlag.

Dagligvarebransjen har en egen returordning for plastpaller.

Sikring

Pallen må alltid sikres slik at godset ikke faller av. Til det benyttes krympefolie, stålbånd, plastbånd, teip, pallekarmer eller grinder. Tilbehør til paller er også kiler og klosser. Godset må stabiliseres slik at pallen og godset utgjør en samlet enhet.

Surring av paller med plastfolie skjer ved at man surrer plastfolien rundt hele pallen med godset og sørger for at alt godset inngår i pallenheten. Ved store mengder paller som skal plastsikres, benyttes gjerne egne maskiner til dette. Strekkfilm (folie) benyttes også som tyverisikring. Ingen kolli må stikke utenfor pallens ytre mål.

Godkjenning

I Norge er Mattilsynet ansvarlig for godkjenning av trepaller, og de fører tilsyn med at virksomhetene som godkjennes oppfyller vilkårene for godkjenningen. Behandling av trevirke som brukes til å framstille treemballasje, og behandling av ferdig produsert treemballasje, må også foregå i virksomheter som er godkjent av Mattilsynet, eventuelt være dokumentert av plantehelsemyndighetene i et annet land når det gjelder importert trevirke.

Sporing

SSCC (Serial Shipping Container Code) er en sporingskode som brukes på paller i en verdikjede. Hver pall blir identifisert og merket med SSCC som knyttes til alle produkter som befinner seg på pallen med sporingsinformasjon, som sendes til kjøper i en elektronisk pakkseddel.

Det finnes også plastpaller med innebygd sporing av pallen i sanntid ved hjelp av RFID-teknologi. Teknologien er dyrere å bruke enn strekkoder og benyttes derfor på varer med en viss verdi.

Europaller

EUR-paller
Merkede EUR-paller.
EUR-paller
Av .
EUR-pall
EUR-pall, spesifikasjon
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Europallen, ofte forkortet EUR, er standardiserte paller med standardiserte yttermål. EUR-pallen finnes i fire størrelser:

  • 1/1-pall: 800 × 1200 millimeter («helpall»)
  • 1/2-pall: 600 × 800 millimeter («halvpall»)
  • 1/3-pall: 400 × 800 millimeter («1/3-pall»)
  • 1/4-pall: 400 × 600 millimeter («kvartpall»)

EUR A kan laste opptil 1500 kilogram og EUR B opptil 1000 kilogram. En EUR-pall kan håndteres fra alle fire sider.

Teknisk sett består en Europall i tre av 11 bord (planker), 9 blokker (støtteklosser) og 78 spiker. Plankene er omtrent 25 millimeter tykke. Høyden er 144 millimeter. Pallene må være korrekt merket med EUR eller EPAL i henhold til det internasjonale regelverket. European Pallet Association (EPAL) følger opp standardkravene.

Det er flere hundre millioner slike Europaller i omløp i Europa og 1,5–2 milliarder globalt. EU tillater innførsel av paller som oppfyller internasjonale krav.

Den internasjonale EUR-standarden for paller ble lansert i 1961 av den internasjonale jernbaneunionen (UIC). DNV GL er sertifiseringsorgan i Norge.

Utvekslingssystemet for europaller

EUR-pallen er en utvekslingspall, som betyr at man får en kvittering for innlevert pall og oppgjør via transportør i henhold til avtale.

En utvekslingspall må være «trafikkdugelig», uten skader og rengjort. Den må ha EUR-merket riktig plassert på høyre kloss, som sikrer at den er produsert etter kravene i Norsk Standard.

Pallen må også ha korrekt sertifiseringskode og ISPM-merking. ISPM er en internasjonal standard for treemballasje (blant annet paller) som viser at treverket er varmebehandlet mot skadedyr. I tillegg skal trevirket være avbarket. Standarden tilfredsstiller den internasjonale plantevernkonvensjonen IPPC.

Historie

Den stadig økende godsmengden etter andre verdenskrig hadde skapt et behov for en effektivisering og standardisering av stykkgodshåndteringen. Europallen ble utviklet i 1949 i et samarbeid mellom Sveriges Järnvägar (SJ) og firmaet AB Byggekonomi i Mjölby. Firmaet (i dag en del av Toyota Material Handling Europe) utviklet seg til å bli en storprodusent av lastbærere tilpasset det nye palleformatet, som jekketraller og gaffeltrucker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Einar Spurkeland

Bør nok detaljeres med forklaring av ulike pall typer, EUR pall med mål og vektklasser for gods, utvekslingsordningen for paller, plastpaller med sporing mv

skrev Knut A. Rosvold

Artikkelen overføres til kategorien Spedisjon og logistikk og bearbeides videre.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg