Evangelist betyr «en som bringer godt nytt». Ordet brukes i flere betydninger, særlig om lærere og predikanter i den tidlige kristendommen, om forfatterne av de fire evangeliene i Det nye testamentet og om lekpredikanter i kristne organisasjoner og kirker.

Faktaboks

Uttale
evangelˈist.

Ordet kommer opprinnelig fra gresk evangelistês, sammensatt av ev- («god») og ángelos («utsending», «budbringer»). Ángelos brukes i Bibelen både om mennesker og om et vesen sendt av Gud, på norsk «engel». Det greske ordet ble seinere lånt inn i latin som evangelista, som igjen har blitt overtatt i norsk.

I den tidlige kristendommen

Tittelen evangelist finnes tre steder i Det nye testamentet: i Apostlenes gjerninger kapittel 21, 8 (Filip), Paulus’ andre brev til Timoteus kapittel 4,5 (Timoteus) og Paulus’ brev til efeserne kapittel 4,11. I den siste teksten blir evangelister omtalt som en egen gruppe, i tillegg til apostler, profeter, hyrder og lærere. Sammen med de andre hadde evangelistene i oppgave å forkynne det kristne budskapet og utvikle fellesskapet i menighetene, men det er ellers usikkert hva slags rolle de hadde.

De fire evangelistene

Evangelistsymbolene
Evangelist brukes blant annet om forfatterne av de fire evangeliene i Det nye testamentet. Symboler for de fire evangelistene er kjent fra kirkekunsten siden senantikken.

Forfatterne av evangeliene i Det nye testamentet kalles også for evangelister. De er alle ukjente, men fikk på 100-tallet e.Kr. navnene Matteus, Markus, Lukas og Johannes. I overskriftene som på 200-tallet og seinere ble satt over tekstene, sto det «evangeliet etter Matteus» osv. Ut fra dette begynte man tidlig på 200-tallet å kalle forfatterne for evangelister.

Symboler for de fire evangelistene er kjent fra kirkekunsten siden senantikken. Symbolet for Matteus er et menneske, symbolet for Markus' er en løve, symbolet for Lukas' er en okse og symbolet for Johannes' er en ørn.

I kristne organisasjoner og kirker

Evangelist brukes i dag særlig som stillingstittel i en del kristne organisasjoner. En evangelist har ansvar for å forkynne det kristne budskapet og lære andre om troen og reiser ofte rundt til ulike menigheter og kirker for å preke og holde taler. Noen arbeider også som «sangevangelister», og mange av disse har komponert sanger og gitt ut musikkalbum. Eksempler er Aage Samuelsen, duoene Marit og Irene (Marit Stokken og Irene Krokeide Alnes) og Egil og Arne (Egil Solheim og Arne Gundersen).

En evangelist trenger ikke ha utdannelse innen kristendom, men vil ofte ha det, for eksempel fra bibelskole, høyskole eller universitet. Både kvinner og menn arbeider som evangelister.

Andre ord for evangelist er forkynner og emissær (av latin «utsending»). Denne typen stilling er langt mer vanlig i kirker i andre deler av verden, blant annet i Afrika, enn den er i Norge i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg