sørsamisk

Den samiske nasjonalsangen, Sámi soga lávlla, er et dikt skrevet av Isak Saba i 1906. Teksten ble vedtatt som samisk nasjonalsang i 1986, melodien i 1992. Teksten er oversatt fra nordsamisk til de andre samiske språkene og er egnet for å vise forskjellene og likhetene mellom språkene.

Første vers av den samiske nasjonalsangen på fire språk

Sørsamisk, ett av de tre offisielle samiske språkene i Norge, ved siden av lulesamisk og nordsamisk.

Det tradisjonelle sørsamiske bosettingsområdet i Norge strekker seg fra Saltfjellet i nord til Elgå i Hedmark i sør. Bosettingen er spredt og fordelt utover et stort område. Det antas at under halvparten av sørsamene behersker språket.

Det sørsamiske skriftspråket er basert på den sørsamiske læreboknormalen fra 1976, den såkalte Bergsland-Bull-rettskrivingen etter Knut Bergsland og Ella Holm Bull. Rettskrivingen ble senere anbefalt av Sámi giellaráđđi / Samisk språkråd i 1976 og vedtatt av Kirke- og undervisningsdepartementet i 1978. Rettskrivingen brukes både i Norge og i Sverige.

Dialekter

Sørsamisk har to hoveddialekter.

Status

UNESCOs liste over truede språk er sørsamisk språk klassifisert som et alvorlig truet språk. Få brukere og store avstander gjør at det er krevende å drive sørsamisk språkarbeide. Samfunnet har stort behov for personer med kompetanse i sørsamisk. Spesielt gjelder dette innenfor læreryrket, utvikling av læremidler og i offentlig forvaltning og tjenesteyting.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg