Västerbotten

Västerbotten.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Västerbotten er et landskap i Norrland i Sverige som omfatter de sentrale og østlige delene av Västerbottens län. Det er 15 093 km2 med 224 663 innbyggere (2018).

Natur

Västerbotten er et grunnfjellsområde med åser som hever seg opp til 500 m nær grensen mot Lappland (Storklinten, 516 moh.). Berggrunnen er for det meste dekket av mektige morenelag, myr og dessuten marine avsetninger opp til 225–255 moh. Terrenget synker gradvis fra vest mot øst, og ender i en bred kystslette langs Bottenhavet.

De største elvene er Skellefte älv og Umeälven med Vindelälven, som alle kommer fra Lappland. Västerbotten har nærmest innlandsklima selv ute ved kysten. Havnene er ofte islagte seks måneder av året. Vegetasjonen er dominert av barskog og en del bjørk.

Bosetningen

Bosetningen er konsentrert til kystslettene og elvedalene. Landsbybebyggelse forekommer flere steder, særlig nord for Skellefte älv. De største byene er Skellefteå og Umeå.

Næringsliv

Jordbruket er i sterk grad knyttet til skogbruket, som lenge var landskapets viktigste næring. Skelleftefeltet inneholder sulfidmalmer fra Boliden og vestover, hvor det utvinnes svovelkis, kobbermalm, sink- og blymalm, arsenikk, gull og sølv.

Västerbotten har betydelig industrivirksomhet, blant annet tre- og treforedlingsindustri, verksted-, jern- og metallindustri. Landskapet har videre betydelige vannkraftkilder. I senere år har det skjedd en sterk økning i tjenesteytende næringer, blant annet i forbindelse med universitetet i Umeå.

De viktigste havnene er Skelleftehamn og Holmsund. De har sidelinjer fra Norra Stambanan, som går midt gjennom Västerbotten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg