Faktaboks

Härjedalen

norsk Herjedalen

Region
Jämtland
Bruksvallarna
Härjedalen. Fra Bruksvallarna i Funäsdalen lengst nord i landskapet, nær norskegrensen.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Härjedalen er et landskap i Sverige, som ligger sør i landsdelen Norrland mellom Jämtland og Dalarna. Landskapet grenser i vest mot Norge og inngår administrativt i Jämtlands län, men et par ubefolkede områder i sør hører til Älvdalen kommune i Dalarnas län. Härjedalen er 11 954 kvadratkilometer stort og har 9 700 innbyggere (2022). Härjedalen er Sveriges minst folkerike landskap.

Härjedalen utgjør én kommune, tilhørende Jämtlands län. Arealet er 11 405 kvadratkilometer med 10 150 innbyggere (2023). Administrasjonssenter er Sveg. Kommunen er i hovedsak sammenfallende med landskapet Härjedalen, men strekker seg ikke så langt nord, heller lenger øst.

Natur

Sonfjället
Sonfjället (1277 moh.) sør for Hede er kjent for sin bjørnestamme. Sonfjället er vernet som nasjonalpark.
Av /Destination Vemdalen.
Lisens: CC BY NC 2.0

Härjedalen ligger omkring elven Ljusnans øvre løp, og er Sveriges høyest beliggende landskap. Ingen deler ligger lavere enn 350 meter over havet, og mer enn 40 topper når over 1000 meter. I øst danner grunnfjellets bergarter et skogkledd platålandskap, i vest danner fjellkjedens yngre bergarter et mer variert terreng. Høyeste fjell er Helagsfjället (1796 meter over havet) i nordvest. Innsjøen Rogen, i sørlige del av grensetraktene mot Norge, er største innsjø. Store arealer drenerer til Ljusnan. Härjedalen har et tørt innlandsklima, årsnedbør 450–530 millimeter, og lange, kalde vintre; snøen ligger normalt minst seks måneder. Barskogen går opp til 850–950 meter over havet.

Befolkning

Tänndalen
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Utflyttingen har i senere år vært større enn innflyttingen, og Härjedalen har et synkende folketall. Bosetningen er begrenset til dalene. Högvålen, 830 meter over havet, er Sveriges høyestliggende grend.

Språk

Härjedalsk regnes av mange som en norsk dialekt, da likhetene med dialekten i tilstøtende områder på norsk side er påtakelige, ikke minst i tonefallet.

Næringsliv

Älvros
Härjedalen. Tradisjonell gardsbebyggelse i Älvros.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Storparten av befolkningen driver jord- og skogbruk. Gårdene er små, vesentlig basert på husdyrhold. Seterdrift har vært vanlig. Turismen har stor betydning; de viktigste turiststedene er Funäsdalen, Ljungdalen, Tänndalen, Lofsdalen og Vemdalen. Det finnes noe industri, blant annet maskinindustri.

Historie

Hannibalsfeiden
Norden etter freden i Brömsebro i 1645. Ved freden i Brömsebro i august 1645 avstod Danmark-Norge de norske landskapene Jemtland og Herjedalen til Sverige, i tillegg til Ösel og Gotland. Dessuten ble Halland pantsatt til Sverige for tretti år.
Hannibalsfeiden
Av .

Herjedalen kom under både den norske kongen og erkebiskopen i Nidaros i middelalderen, og var en del av Norge frem til 1645.

Herjedalen hørte fram til reformasjonen under Nidaros bispedømme, og fortsatte å ligge under Trondhjems stift så lenge landskapet var norsk. Tingplassen var Sveg, og Herjedalen ble regnet til Frostatingslagen. Fra rundt 1400 ser Herjedalen og Jemtland ut til å ha hatt felles lagmann. Etter Hannibalfeiden ble Herjedalen sammen med Jemtland avstått til Sverige ved freden i Brömsebro i 1645.

Navnet

Härjedalen har sitt navn etter Härjån, som kommer fra fjelltraktene mot Idre, renner gjennom Lillhärdal og sammen med Ljusnan ved Sveg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ahnlund, Nils m.fl. (1945–1990). Jämtlands och Härjedalens historia. Stockholm: Norstedt.
  • Bergström, Erik J. m.fl. (1990). Härjedalen: natur och kulturhistoria. Östersund : Jämtlands läns museum.
  • Egervärn, Erik Arthur & Frans Järnankar (1993). Jämtlands och Härjedalens historia. Hjo: Sandtorp Consult.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg