Knut Bergsland

Faktaboks

Knut Bergsland
Født
7. mars 1914, Kristiania (nå Oslo)
Død
9. juli 1998, Oslo

Artikkelstart

Knut Bergsland var en norsk språkforsker. Han ble dr.philos. i 1946, og var professor i finsk-ugriske språk ved Universitetet i Oslo 1947–1981.

Bergsland var en fremtredende representant for moderne språkvitenskapelige ideer i Norge. Hans hovedverk er Røros-lappisk grammatikk (1946, dr.avh.), en strukturell analyse av en utdøende samisk dialekt. Hans Røros-samiske tekster (1943) har både språklig og kulturhistorisk interesse. Foruten Samisk grammatikk (1961), Sydsamisk grammatikk (1982) og andre arbeider innen finsk-ugrisk språkvitenskap skrev han også om samisk historie og engasjerte seg aktivt i kampen for samenes rettigheter.

Fra slutten av 1950-årene og helt frem til hans død var i tillegg eskimospråkgrønlandsk og aleutisk – et sentralt forskningsfelt for ham, og her utgav han både tekstsamlinger og grammatikker, ikke minst den store referansegrammatikken Aleut Grammar (1997). Han engasjerte seg i utviklingen av et tospråklig undervisningstilbud for aleutiske barn, og bidrog dermed til å redde språket fra å dø ut.

Han mottok mange æresbevisninger, bl.a. æresdoktor ved Universitetet i Helsingfors.

Han var bror av Einar Bergsland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg