I sveitserstil kan det være veranda i to etasjer. Bildet viser våningshuset på gården Store Frøen (Nansen-Frøen) i Vestre Aker fotografert i 1890-årene. Karakteristiske stiltrekk er det store takskjegget, snekkergleden og det store fremspringende verandautbygget.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Veranda er en bygningsdel for utendørs opphold, fortrinnsvis som forbindelsesledd mellom hovedetasjens gulv og det lavere terrenget utenfor huset. En veranda er gjerne overdekket og eventuelt beskyttet av glassvegger, og kalles da glassveranda. Dersom verandaen ikke har tak eller glassvegger, kalles den åpen veranda.

Faktaboks

Uttale
verˈanda
Etymologi
fra portugisisk: veraneio = sommeroppholdssted

I eldre hustyper har verandaen også tjent som bindeledd mellom husets rom (norsk svalgang) etter mønster fra det asiatiske verandahus. Verandaen forutsettes i daglig tale å være fundamentert (mur, stolper eller lignende, i motsetning til den utkragede, høyereliggende balkong.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg