Det historiske Turtagrø Hotell en gang mellom 1890 og 1910 av /Norsk Teknisk Museum. CC BY 2.0

Turtagrø

To fotturister foran Turtagrø Hotell sommeren 1942.
Av /Kraftmuseet.
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Den nye hovedbygningen på Turtagrø ble oppført i 2002.
Turtagrø en vårdag i 2003.

Turtagrø er et hotell i Luster kommune i Vestland fylke, på nordsiden for Hurrungane i Jotunheimen, som ligger 884 meter over havet. Turtagrø ligger ved rv. 55 (Sognefjellsveien) og er utgangspunkt for bestigning av Skagastølstindane og nærliggende topper, og for turer i Vest-Jotunheimen. Hotellet er vinterstengt, og har som regel åpent i fem–seks måneder fra april.

Faktaboks

etymologi:

av plantenavnet turt og grøde.

Fra hotellet er det merkede sommerruter til Stølsdalen, Skagastølsbu, Fannaråken og Sognefjellshytta.

Navnet

Hotellet har fått navn etter den staselige planten turt som vokser i området og som reinsdyr gjerne spiser, men som og er brukt so menneskemat.

Historikk

I 1888 ble det første hotellet bygd, og samme året bygde brødrene Ole og Ivar Øiene hotell på nabotomten. De to var konkurrenter til 1911 da Ole Berge kjøpte nabohotellet. Det kalles i dag Sveitservillaen. Turtagrø ble tidlig møtested for tindebestigere i Norge. På 1920-tallet overtok den eldste datteren Kari. Hun drev Turtagrø i turbulente år under andre verdenskrig og frem til hun døde i 1952.

Johannes Drægni, Kari Berges nevø, overtok hotellet 24 år gammel. Sammen med kona Astrid bygde han om hotellet og ga det moderne fasiliteter som elektrisk strøm og innlagt vann. Astrid og Johannes drev hotellet til 1997 da yngstesønnen Ole overtok driften. Ole omkom under tsunamien i Sørøst-Asia i 2004, og hans da fire år gamle datter Sofie Hybertsen arvet hotellet.

Hovedbygningen, med midtparti fra 1888, og personalboligen brant ned til grunnen i januar 2001. Hotellet åpnet en ny og moderne hovedbygning, tegnet av arkitektfirmaet Jarmund/Vigsnæs Arkitekter, 1. mai 2002. Hotellet har 119 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg