Frokostbuffé på hotell
Av /Shutterstock.

Frokost er dagens første måltid, som spises før man går på skolen eller på arbeid. Måltidet regnes som en hjørnestein i norsk matkultur og omtales gjerne som dagens viktigste måltid.

Faktaboks

Etymologi
fra middelnedertysk vrōkost, ‘tidlig måltid, tidlig kost’

Hvordan frokosten settes sammen, avhenger av ulike faktorer. Hverdagsfrokoster er annerledes enn helgefrokoster, og mattradisjoner kan variere fra landsdel til landsdel. Men generelt består en alminnelig norsk frokost av grove brødskiver eller knekkebrød med ulike typer pålegg, servert med melk, juice, kaffe eller te.

Frokosten har også en sosial funksjon for mange, som samlingspunkt for familien i en travel hverdag.

Historien

Gjennom historien har frokost alltid vært en viktig del av det norske måltidsdøgnet. I det gamle bondesamfunnet var det hardt fysisk arbeid på bygdene. Bønder, gårdsarbeidere og husmenn hadde av den grunn behov for hyppige måltider, slik at kroppen fikk jevn tilførsel av energi gjennom det som var lange dager.

Arbeiderne sto ofte opp ved daggry og jobbet til syvtiden om kvelden. De som startet dagen aller tidligst, fikk en matbit i femtiden, før de satte i gang med fjøsstellet. Dette måltidet kaltes åbit og var en minifrokost før hovedfrokosten ble servert et par timer senere, rundt klokken syv. I moderne tid har disse to måltidene smeltet sammen.

Selve ordet frokost kommer fra middelnedertysk, der vrokost betyr «tidlig kost». Middelnedertysk var hanseatenes språk, og det var disse kjøpmennene som tok med seg ordet inn i det norsk-danske språket, en gang på 1500-tallet. I Tyskland har ordet vrokost med årene utviklet seg til Frühstück. På dansk brukes ordet frokost om det som på norsk heter lunsj.

Ernæring

Frokost omtales ofte som dagens viktigste måltid. Helsedirektoratet anbefaler generelt at man spiser litt mat hver tredje eller fjerde time, slik at kroppen får jevnt påfyll av næringsstoffer. Når man våkner om morgenen, har det vanligvis gått åtte til ti timer siden forrige måltid.

Anbefalingen fra Helsedirektoratet er derfor å starte dagen med frokost, slik at kroppen får påfyll av næringsstoffer og energi. Særlig gjelder dette barn og unge, slik at de holder energinivået og konsentrasjonen oppe gjennom skoledagen. Frokosten er også viktig for den eldre delen av befolkningen. Underernæring blant eldre er et alvorlig problem, så for å forebygge lidelsen anbefaler Helsedirektoratet at nattfasten, det vil si tidsrommet mellom kveldsmat og frokost, ikke overstiger elleve timer.

Helsedirektoratets ernæringsfaglige anbefalinger knyttet til frokosten utfordres fra tid til annen av alternative ernæringsmiljøer.

Ulike typer frokost

Norsk hverdagsfrokost

En variant norsk hverdagsfrokost
En variant norsk hverdagsfrokost
Av /Shutterstock.

Den typiske hverdagsfrokosten bærer preg av at man gjerne har det travelt om morgenen, før man skal på skole eller jobb. Frokosten er derfor svært enkel og kan være et par brødskiver med brunost eller syltetøy, eventuelt havregrøt, eller litt müsli og yoghurt. Til å drikke er det vanligste et glass melk eller juice samt kaffe eller te.

Norsk helgefrokost

Den norske helgefrokosten er mer forseggjort enn hverdagsfrokosten fordi man har bedre tid, både til forberedelser og spising. Det er ingen faste regler for hva en helgefrokost skal inneholde, men ofte serverer man ristet brød og ferske rundstykker, egg og bacon, syltetøy, gulost og brunost, leverpostei, ulike typer kjøttpålegg samt melk, juice, kaffe eller te.

17. maifrokost

Dette er en tradisjon som har blitt særlig populær de siste tiårene. Dette er en voksenfrokost for familie og venner, som gjerne starter før flaggheisingen og avsluttes før barnetogene starter, og familieforpliktelser kaller. Menymessig står tradisjonsrike norske råvarer som røkelaks, eggerøre og spekemat sentralt. Frokosten inntas ofte i bunad og ledsages gjerne av champagne.

Juledagsfrokost

Juledagsfrokosten serveres første eller andre juledag, som regel med slekt og familie. Dette er en overdådig buffé, der måltidet strekker seg utover dagen. På bordet står mat som røkelaks, gravlaks, rakfisk, sild (for eksempel tomatsild, sursild, sennepssild), spekemat, eggerøre, sylte, rull, kald ribbe, lefse, sennep, brød og godt smør. Julekaker kan også serveres, hvis man orker. Det serveres ofte øl og akevitt.

Kontinental frokost (hotellfrokost)

Begrepet stammer fra England på 1800-tallet, for å vise at frokosten på det europeiske kontinentet var ulik den engelske. Ofte er dette en buffé med ulike typer brød og rundstykker, enkle varmretter av type egg, bacon og pølser, diverse kjøttpålegg, røkelaks, assorterte oster, frukt, yoghurt, juice, melk og kaffe, og ofte litt søtt bakverk.

Full english breakfast

Full english breakfast
Full english breakfast
Av /Shutterstock.

Dette er en svært kraftig, fettrik og kaloririk frokost, som serveres på puber og overnattingssteder. Den regnes som et ikon innen britisk gastronomi og består av speilegg eller eggerøre, bacon, frokostpølser, blodpudding, stekt tomat, tomatbønner, champignon, toast, juice, te eller kaffe. Varianter av den samme frokosten finnes i Wales, Skottland og Irland.

Fransk frokost

Fransk frokost heter petit déjeuner og er en enkel frokost bestående av kaffe, juice, en skive baguette, servert med smør og syltetøy. Kaffen serveres ofte med varm melk og heter da café crème. Dette er den frokosten som gjerne serveres i et typisk fransk hjem samt på cafeer, der den gjerne kalles café complet.

Amerikansk frokost

Amerikansk frokost
Amerikansk frokost
Av /Shutterstock.

USA er et stort kontinent, der mattradisjonene kan variere fra delstat til delstat. Men en typisk amerikansk frokost er kraftig og involverer varmmat som speilegg, bacon, pølser og toast samt frokostblandinger og søtt bakverk som muffins eller donut. I helgene serveres ofte stabler med tykke pannekaker og lønnesirup.

Champagnefrokost

Champagnefrokost med egg benedict
Champagnefrokost med egg benedict
Av .

Dette er en frokost for de store anledninger, når noe skal feires, for eksempel ved jubileer, bryllupsdager, valentinsdagen og lignende. Menyen skal helst være litt overdådig, med innslag av for eksempel jordbær, kaviar, mørk sjokolade, croissant og søtt bakverk. Frokosten er et populært innslag under romantiske hotellweekender og inntas ofte i sengen.

Oslofrokosten

Oslofrokosten var et gratis skolemåltid som ble servert til barn i Oslo den første delen av 1900-tallet. Hensikten var å forbedre barnas helse samt utjevne sosiale forskjeller. Frokosten bestod av grovt brød eller kavring, pålegg som ost og torskeleverpostei, melk, frukt eller grønnsak samt tran. Oslofrokosten ble avviklet på 1950-tallet og erstattet av den tradisjonelle matpakka.

Frokostmøte

Innenfor politikk og samfunnsliv er det vanlig å arrangere frokostmøter. Dette er politiske debattmøter på offentlige arenaer, der det gjerne serveres en enkel frokost. Som regel består frokosten av kaffe, juice, frukt, rundstykker eller wraps. Noen ganger gjenspeiler maten frokostmøtets tema, for eksempel hvis det er snakk om bærekraft og folkehelse.

Dansk frokost

På dansk heter frokost morgenmad. Når dansker snakker om frokost, så mener de lunsj. Dette gir grobunn for forvirring og misforståelser når nordmenn er i Danmark, og dansker er i Norge. Ellers ligner dansk morgenmad mye på norsk frokost, minus brunosten, pluss at danskene har en forkjærlighet for nystekte rundstykker; mest kjent er håndværkere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg