Gavl

Gavl. Ulike gavltyper.

Av /KF-arkiv ※.

Gavl er den delen av tverrveggen for enden av et hus som mer eller mindre direkte slutter seg til de skrå takflatene på huset. Ofte bærer veggens øverste del betegnelsen alene: gavl eller toppgavl.

Faktaboks

Etymologi
av gresk ‘hode, spiss’ og norrønt ‘gafl’

Som oftest viser gavlens form tverrsnittet av taket. Ved saltak er denne formen trekantet (trekantgavl – den vanligste gavlformen i Norge, også kalt røst), men gavlen kan også ved andre taktyper ha tilsvarende former, for eksempel mansardgavl eller buegavl.

Fra middelalderen og frem til 1700-tallet var de sammenhengende gavlrekkene typiske for de mellom- og nordeuropeiske bybildene. Gavlpartiene var dessuten et yndet objekt for livfull arkitektonisk utfoldelse. Gavl har også vært brukt som arkitektursymbol for klassiske templer.

Gavl eller gavlvegg kan også betegne husets kortvegger, uansett takformen. Byhus med gavl til gaten kalles gavlhus. Gavlen kan være avtrappet og betegnes da trappegavl.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Her kan ein kanskje føye til noko om sengegavlar?

svarte Tomaris Semet

Hei! Takk for innspill. Artikkelen omhandler gavl som en bygningsdel og inkluderer derfor ikke møbelbestanddeler. Mvh. Tomaris Semet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg