Auksjon. Av . Begrenset gjenbruk

auksjon

Auksjon i Heradsbygda i Elverum 1970. Lensmannen i Elverum, Frank Grøtnæs, er auksjonarius.
Av /Anno Glomdalsmuseet.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Auksjon er avslutning av salg ved at flere personer i konkurranse med hverandre avgir bud, slik at den høystbydende som regel får tilslaget, og dermed blir kjøper.

Faktaboks

Uttale
auksjˈon
Etymologi
av latin ‘forøke’

Ved auksjon over løsøre vil handelen i regelen bli avgjort på stedet ved at høystbydende får tilslaget.

Ved auksjon over fast eiendom (eller rettighet) er det alminnelig å fastsette i auksjonsvilkårene at byderen må stå ved sitt bud en bestemt tid (approbasjonstiden) og eieren må så innen utløpet av fristen avgjøre om et av budene skal godtas. Man skjelner mellom tvangsauksjon og frivillig auksjon.

Tvangsauksjon er auksjon som holdes på kreditors begjæring for å søke dekning for et krav.

Frivillig auksjon

Frivillig auksjon holdes etter initiativ av eieren selv. Slike auksjoner utgjør en viktig omsetningsform særlig innenfor den internasjonale en gros-omsetningen av flere råvarer.

Dessuten skjer en meget betydelig del av omsetningen av brukte ting ved hjelp av auksjoner.

Auksjonsforretninger avholder både generelle auksjoner av særlig innbo og spesialauksjoner, som for eksempel maleriauksjoner og bokauksjoner. Det finnes også auksjonsforretninger som spesialiserer seg på omsetning av bare én varesort.

Etter lov om frivillige auksjoner av 14. august 1918 skal auksjonsalget anmeldes til politimester eller lensmann samtidig med bekjentgjørelse av auksjonen eller snarest mulig deretter.

Med visse begrensninger kan enhver selv holde eller la andre holde for seg auksjon over gods som han eier og som han har rett til å selge.

Ved enhver frivillig auksjon skal det være et vitne til stede. Auksjonsvilkårene skal leses opp før budene tar til, og tingene skal være til stede eller tilgjengelig for besiktigelse.

Før tilslaget blir gitt, skal høyeste bud gjentatte ganger kunngjøres høyt og tydelig. Det skal føres auksjonsbok over de avsluttede salg.

Det avholdes i økende grad auksjoner over Internett, på nettsteder som eBay, Facebook og QXL.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg