Badstue
Badstue. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

badstue

badstue
En typisk laftet badstue i Suldal i Rogaland, fotografert tidlig på 1900-tallet.
Av /Norsk folkemuseum.
Badstue
Badstue
Av .

Badstue er en opprinnelig ett-roms bygning, vanligvis laftet, bygget for å ta badstubad i.

Slik ble den i eldre tid brukt både i by og bygd i Norge. I middelalderen var det badstuer i alle byer. Menn og kvinner badet gjerne sammen, av den grunn agiterte kirken sterkt imot badstue. På 1500-tallet begynte skikken med å ta badstubad å avta, men på Østlandet ble badstuen gjeninnført som badehus i forbindelse med innvandringen av finner rundt år 1600. I Nord-Norge skjedde en tilsvarende gjeninnføring ved innvandringen av kvener rundt år 1700, men på 1800-tallet forekom badstuer bare i avsidesliggende områder som Setesdal og Åseral. I stedet fikk badstuen en ny funksjon som tørkehus for korn og lin (se kjone).

Innredning

Badstuen var normalt innredet med en oppmurt røykovn av naturstein midt på gulvet uten røykavtrekk. Langs veggene var det bygd benker, paller/hjeller, til å sitte på. Da badstuen ble omgjort til tørkehus, ble innredningen i hovedsak bevart, men noe endret idet det gjerne ble bygd flere benker over hverandre og benkene ble gjort noe bredere og dessuten utstyrt med karmer.

Finsk tradisjon

I Finland holdt tradisjonen med badstubading seg gjennom århundrene, og har nå en meget stor utbredelse og er en del av finsk kultur. I den finske badstuen, saunaen, kan temperaturen være 100 °C og mer, man bruker massasje med bjørkeris og avslutter med et kaldt bad. I 1930-årene fikk denne formen for badstubading en renessanse i Norge, ikke minst takket være langrennsløperen og badstue-forkjemperen Trygve Brodahl.

Badstuer i dag

I dag er badstuer moderne konstruksjoner, som oftest bygget som del av offentlige bade- eller sportsanlegg eller hoteller, ikke frittliggende bygninger. Mange badstuer finnes også i private hjem eller hytter, ofte i form av fabrikkferdige romelementer, som plasseres i nær tilknytning til bade- og omkledningsrom, og med en størrelse på om lag 1,5 x 2 meter. Oppvarming baseres på spesielle elektriske ovner med et åpent steinlager som man kaster vann på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Karl Robin Vidén

Ifølge gjeldende rettskrivning, skrives [ba`stu] 'badstue'- ikke 'badstu'slik hovedoppslagsordet er skrevet.

svarte Per Rygh

Takk, det skal jeg rette. Det har hengt i fra lang tid tilbake.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg